joi, 28 martie, 2024

Cum se alege corect uleiul de motor pentru mașina pe care o conduci

Distribuie:

Publicat:

La ora actuală, opțiunile de ulei de motor sunt destul de variate, dată fiind varietatea mare de autoturisme existente pe piață. În ciuda faptului că, nu de puține ori, alegerea acestuia s-ar putea părea a fi o sarcină dificil de îndeplinit, orice problemă își găsește soluția. La fel cum orice expert în domeniul automobilelor ne-ar recomanda, primul pas pe care trebuie să-l facem este să citim, cu atenție, manualul automobilului pe care îl deținem. Aici găsim toate răspunsurile la întrebările pe care le avem, precum și multe alte informații de care vom avea nevoie pe parcursul întregului proces.

Ce poți afla din manualul mașinii?

Fiecare autoturism este diferit de oricare altul, iar aceste modificări se reflectă în specificațiile tehnice ale modelului pe care îl conduci. De îndată ce vei citi manualul mașinii, vei cunoaște care este greutatea necesară recomandată a uleiului. De asemenea, vei descoperi inclusiv care este perioada indicată pentru schimbarea uleiului de motor la mașina pe care o conduci.

Ce tipuri de ulei de motor pentru mașini există?

Întrucât sistemele pe care se bazează funcționalitatea mașinilor sunt destul de diferite, uleiul de motor necesar este, și el, la rândul lui, ales corespunzător. În funcție de cerințele autovehiculului tău, pe piață vei putea găsi următoarele tipuri de ulei de motor pentru mașini:

·         Ulei de motor complet sintetic – este special conceput pentru motoare de înaltă tehnologie, având un procent sintetic ridicat. Întrucât se ridică la nivelul standardelor așteptate, aceste uleiuri beneficiază de o performanță superioară, precum și de o durabilitate crescută. În ceea ce privește indicele de vâscozitate, valoarea acestuia este optimă. Uleiul de motor complet sintetic păstrează unghiurile de vârf la temperaturi ridicate. În plus, are un preț mult superior altor modele, însă oferă mașinii tale o funcționalitate deplină;

·         Ulei de motor cu sinteză organică – se obține prin integrarea unei doze de ulei sintetic alături de un procent ridicat al uleiului organic. Acest tip de ulei de motor oferă protecție în cazul sarcinilor grele, precum și la temperaturi ridicate. Din punct de vedere tehnic, acest lucru se traduce printr-o evaporare mult mai scăzută. Astfel, se pierde mai puțin petrol. Printre cele mai des întâlnite autoturisme care îl folosesc se numără SUV-urile și automobilele de tip pickup. În ceea ce privește costurile, uleiul de motor cu sinteză organică este mai ieftin;

·         Ulei de motor pentru autoturisme cu kilometraj mare – conform studiilor, până la 2/3 din vehiculele care circulă pe carosabil depășesc 75.000 de mile pe kilometraj. În cazul autoturismelor și a vehiculelor de tip SUV care au deja o vârstă destul de înaintată și mulți kilometri la bord, există posibilitatea să identifici o serie de pete pe podeaua garajului. Pentru a preveni astfel de situații, în cazul acestor autoturisme se recomandă un ulei de motor mai consistent și constituit din agenți de etanșare. Cu ajutorul acestuia, se restabilește forma și se îmbunătățește flexibilitatea.

Care sunt cele mai bune branduri de ulei de motor de pe piață?

Calitatea ulei de motor este evaluată în funcție de vâscozitatea sau de rezistență la curgere, precum și de performanțele sale în contact cu temperaturile extreme. În ceea ce privește mașina ta, uleiul de motor ideal este cel care poate rezista până la cele mai ridicate temperaturi din regiune, precum și cel care poate să curgă atunci când vremea este foarte rece. Potrivit specialiștilor, uleiul de tip 5W30 este potrivit pentru o gamă largă de temperaturi, reprezentând unul dintre cele mai utilizate modele de pe piață.

·         Ulei de motor 5W30 Motul – este 100% sintetic, fiind special conceput pentru motoarele pe benzină noi, cu aspirare naturală sau cu turbocompresor. Acesta este compatibil și cu motoarele cu injecție indirectă sau directă, în care utilizarea uleiului de motor se face cu frecare redusă. Se recomandă motoarelor moderne care au nevoie de uleiul de motor cu grad de vâscozitate 30 și lubrifiant cu consum redus de combustibil;

·         Ulei de motor Shell Helix Ultra 5W30 – este proiectat pentru a îndeplini cerințele solicitante ale motoarelor de înaltă performanță, inclusiv General Motors și cele care necesită API SN sau ACEA C3;

·         Ulei de motor Elf 5W30 este un ulei de motor cu tehnologie este un ulei de motor cu tehnologie sintetică de înaltă performanță, destinate lubrifierii motoarelor vehiculelor ușoare. Acesta este formulat special pentru a asigura compatibilitatea cu sistemele de post-tratament. Uleiul de motor ELF Evolution Full-Tech FE a câștigat popularitate, regăsindu-se printre preferințele multor proprietari de mașini. De asemenea, este indicat să fie folosit de motoarele Diese l care respectă normele euro EURO V și EURO VI privind reducerea emisiilor. În același timp, este adaptat, în special, vehiculelor recente, echipate cu filtru de particule Diesel.

Alegerea corectă a uleiului de motor se va vedea atât în performanța motorul lui, cât și în durata de viață a acestuia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img