vineri, 29 martie, 2024

Cum se curata cele mai comune bijuterii?

Distribuie:

Publicat:

Toata lumea are bijuterii. Indiferent ca este vorba despre inele aur, pandantive din argint sau diverse accesorii din materiale nepretioase cum este inoxul, pentru a arata bine acestea trebuie sa fie atent ingrijite.

Din fericire, bijuteriile nu au nevoie de o ingrijire foarte atenta, ci doar de o curatare ocazionala. Aceasta poate fi facuta ori la bijutier, ori acasa si daca este facuta corect poate sa prelunegeasca foarte mult durata de viata a podoabei.

De ce este esentiala curatarea bijuteriilor?

Pentru ca in timp, bijuteriile ajung sa acumuleze praf, uleiuri naturale si alte particule, pierzandu-si stralucirea. In timp, toate aceste particule ajung nu doar sa scada efectul de stralucire al bijuteriei, ci si sa o erodeze.

In general, curatarea este bine sa fie realizata la un bijutier, insa cu putina grija poate sa fie facuta si acasa.

Cums e curata cele mai comune bijuterii?

Aurul

Aurul este cel mai apreciat material atunci cand vine vorba despre bijuterii. Spre deosebire de alte materiale are avantajul de a nu se pata, insa in urma depunerilor de praf sau de murdarie poate sa isi piarda din stralucire.

Curatarea bijuteriilor din aur se poate face prin inmuierea lor in apa calda cu sapun lichid si perierea cu o periuta moale. De asemenea, alcoolul sau spirtul pot fi foarte eficiente. Printre solutile folosite la curatarea aurului se numara si amoniacul, insa acesta poate fi si periculos, deoarece poate duce la innegrirea bijuteriei.

Daca bijuteriile s-au innegrit, acestea isi pot recupera stralucirea cu ajutorul bicarbonatului sau cu ajutorul unui specialist.

Argintul

Argintul este un material foarte frumos, insa in timp acesta poate capata o nuanta neagra sau galbuie. Aceasta este datorata reactiei chimice dintre metal si PH-ul corpului nostru.

Din fericire, oxidarea argintului poate sa fie eliminata prin curatarea cu pasta de dinti sau pur si simplu cu apa si sare. Sarea este foarte eficienta in dizolvarea impuritatilor de pe argint.

Inoxul

Inoxul este un material foarte putin pretentios, asadar, se curata rapid. Este suficient sa fie inmuiat intr-o solutie de sapun lichid si apa, dupa care sa fie sters cu o carpa moale din bumbac.

Sfaturi utile pentru curatare

De cele mai multe ori, bijuteriile nu sunt simple piese din aur, argint sau inox. Acestea au si diverse pietre pretioase sau semipretioase lipite de ele, care trebuie sa fie tratate cu foarte mare atentie. In functie de piatra, curatarea poate sa difere destul de mult, deoarece anumite materiale pot avea reactii neplacute la amoniac, sare sau alte produse folosite pentrru curatare. 

In cazul in care ai o bijuterie cu pietre pretioase, cea mai buna solutie este sa apelezi la serviciile unui bijutier pentru o curatare perfecta.

Daca alegi, totusi, sa cureti bijuteriile in regim propriu, respecta urmatoarele sfaturi:

  • Foloseste intotdeauna o carpa moale pentru a le sterge;
  • Foloseste o periuta de dinti cu dinti moi pentru a indeparta reziduurile;
  • Nu folosi materiale abrazive;
  • Atunci cand apelezi la amoniac nu lasa bijuteria inmuiata mai mult de 1 minut in aceasta solutie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img