joi, 25 aprilie, 2024

Cum se depistează cancerul ovarian. Medicul răspunde

Distribuie:

Publicat:

Cancerul ovarian are o rată de supravieţuire mare dacă este descoperit în primele stadii. Din păcate, boala este depistată târziu, unul dintre motive fiind absenţa simptomelor.

Dr. Liana Păuna, medic primar radiologie și imagistică medicală, ne-a răspuns la câteva întrebări legate de modalităţile de diagnosticare a acestei boli.

Care sunt investigațiile de imagistică medicală necesare pentru diagnosticarea cancerului ovarian?

Ecografia este modalitatea imagistică de primă intenție în examinarea pelvisului feminin, reprezentând o examinare accesibilă, cu costuri reduse, cu care pacientele sunt familiarizate, mai ales în cadrul consultului ginecologic. Ecografia transvaginală asigură acuratețe ridicată de diagnostic în patologia pelvină; atunci când datele puse la dispoziție de ecografia pelvină sunt limitate (în cazul în care unele organe sunt greu de vizualizat în contextul artefactelor date de conținutul aeric al colonului) sau atunci când sunt identificate leziuni uterine sau ovariene ce necesită evaluare suplimentară, este recomandată completarea investigațiilor cu examen IRM pelvin extrem de util în caracterizarea maselor ovariene, chisturilor ovariene, chisturilor endometriozice, anomaliilor tubare, chisturilor dermoide, fibroamelor uterine, leziunilor endometriale, maselor dezvoltate la nivelul colului uterin sau pentru decalarea unor eventuale anomalii congenitale în sfera genitală; în cazul leziunilor maligne, pentru stadializare preoperatorie se efectuează screeningul oncologic cu ex. CT toraco-abdomino-pelvin sau PET-CT.

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img