vineri, 19 aprilie, 2024

Cum se face cea mai sanatoasa cafea, potrivit stiintei

Distribuie:

Publicat:

Cum se face cea mai sănătoasă cafea. Este posibil ca multi dintre noi sa bem mai multă cafea pentru a ne ajuta să supraviețuim izolarii generate de pandemia de coronavirus. Astăzi, oamenii de știință anunță cel mai sănătos mod de a face o cafea.

Primul studiu care examinează legăturile dintre metodele de preparare a cafelei și riscurile de atacuri de cord și deces a concluzionat că cea filtrată este cea mai sigură. Cercetarea este publicată astăzi în European Journal of Preventive Cardiology, o revistă a European Society of Cardiology (ESC).

„Studiul nostru oferă dovezi puternice și convingătoare ale unei legături între metodele de producere a cafelei, atacurile de cord și longevitatea”, a declarat autorul studiului, Dag S. Thelle, de la Universitatea din Göteborg, Suedia.

„Cafeaua nefiltrată conține substanțe care cresc colesterolul din sânge. Folosirea unui filtru pe elimină pe acestea și face ca atacurile de cord și moartea prematură să fie mai puțin probabile”.

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial și cel mai frecvent stimulent. În urmă cu aproximativ 30 de ani, profesorul Thelle a descoperit că consumul de cafea a fost legat de colesterolul total crescut și de colesterolul LDL „rău” – într-o asemenea măsură încât probabil că ar avea consecințe dăunătoare pentru sănătatea inimii.

Cum se face cea mai sănătoasă cafea

Experimentele au identificat substanțele vinovate din cafea și au descoperit că pot fi eliminate cu ajutorul unui filtru. O ceașcă de cafea nefiltrată conține de aproximativ 30 de ori concentrația substanțelor care crește lipidele în comparație cu cafeaua filtrată.

El a spus: „Ne-am întrebat dacă acest efect asupra colesterolului ar duce la mai multe atacuri de cord și decese din cauza bolilor de inimă. Dar era lipsit de etică să facem un proces care să randomizeze oamenii pentru a bea cafea sau nu. Așa că am creat un studiu de populație mare și câteva decenii mai târziu raportăm rezultatele”.

Între 1985 și 2003, studiul a înscris un eșantion reprezentativ al populației norvegiene: 508.747 de bărbați și femei, sănătoși, cu vârste între 20 și 79 de ani. Participanții au completat un chestionar cu privire la cantitatea și tipul de cafea consumate. De asemenea, au fost colectate date despre variabile care ar putea influența atât consumul de cafea, cât și bolile de inimă, astfel încât acestea să poată fi contabilizate în analiză. De exemplu fumatul, educația, activitatea fizică, înălțimea, greutatea, tensiunea arterială și colesterolul.

Participanții au fost urmăriți în medie 20 de ani. Au murit în total 46.341 de participanți. Dintre aceștia, 12.621 de decese s-au datorat bolilor cardiovasculare. Dintre decesele cardiovasculare, 6.202 au fost cauzate de un atac de cord.

În general, consumul de cafea nu era un obicei periculos. De fapt, consumul de cafea filtrată era mai sigur decât a nu bea cafea deloc. Față de cafea, cafeaua filtrată a fost legată cu un risc de deces redus cu 15% din orice cauză, în timpul studiului, noteaza medicalxpress.com.

Cum se face cea mai sănătoasă cafea

Pentru decesul cauzat de boli cardiovasculare, infuzia filtrată a fost asociată cu un risc scăzut de deces cu 12% la bărbați și cu 20% la femei, comparativ cu cei care nu au consumat cafea. Cea mai scăzută mortalitate a fost printre consumatorii de 1 până la 4 căni de cafea filtrată pe zi.

Profesorul Thelle a spus: „Constatarea că cei care beau băutura filtrată s-au descurcat puțin mai bine decât cei care nu beau cafea deloc nu poate fi explicată de nicio altă variabilă, cum ar fi vârsta, sexul sau obiceiurile de viață. Deci credem că această observație este adevărată.”

Cafeaua filtrata a fost, de asemenea, mai puțin riscanta decât cea nefiltrată pentru deces din orice cauză, din cauza bolilor cardiovasculare și cauzat de infarct. Analiza noastră arată că acest lucru a fost generat parțial din cauza efectului de creștere a colesterolului a cafelei nefiltrate, a spus profesorul Thelle.

Cafeaua nefiltrată nu a ridicat riscul de deces

Profesorul Thelle a menționat că cafeaua nefiltrată nu a ridicat riscul de deces în comparație cu lipsa consumului de cafea – cu excepția bărbaților cu vârsta peste 60 de ani, unde cafeaua nefiltrată a fost legată de mortalitate cardiovasculară crescută.

El a spus: „Am avut o singură măsurătoare a consumului de cafea, dar știm că obiceiurile de consum se schimbau în Norvegia în perioada de urmărire. Credem că unele femei și unii bărbați mai tineri care beau cafea nefiltrată au trecut la cea filtrata, reducând astfel puterea de asocierea cu mortalitatea cardiovasculară, în timp ce bărbații în vârstă erau mai puțin înclinați să își schimbe obiceiurile.”

Profesorul Thelle a subliniat că acestea sunt date de observație, dar că, dacă autoritățile de sănătate publică i-ar solicita sfatul, acesta ar fi: „Pentru persoanele care știu că au un nivel ridicat de colesterol și vor să facă ceva în acest sens, stați departe de cafeaua nefiltrată. Pentru toți ceilalți, beți cafeaua cu conștiința limpede și optati totusi pentru cea filtrată.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img