marți, 23 aprilie, 2024

Cum se poarta corect mastile chirurgicale pentru a nu te imbolnavi

Distribuie:

Publicat:

Mastile chirurgicale opresc picaturile de respiratie care contin virusul. Ele trebuie purtate cu partea colorata in exterior: ”Nu procedati ca in sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate, care spun ca trebuie sa fie cu albul in interior cand esti sanatos si cu albul in exterior cand esti bolnav”, recomanda medicul Vasi Radulescu. ”Circula pe internet tot felul de sfaturi privind purtarea mastilor in gripa. Unii spun sa le pui pe o parte, daca esti sanatos si pe alta, daca esti bolnav. Sa nu cadem iar in fake news si informatii fara noima”, scrie medicul Vasi Radulescu, pe Facebook.

La ce sunt bune?

”Cele mai multe sunt de uz chirurgical si impiedica particulele lichide sa ajunga dintr-o parte in alta (dinspre echipa operatorie spre campul operator care trebuie sa fie steril, dar si invers, pentru ca sar sange sau alte lichide). Exista si masti cu filtre performante care au capacitatea de a stopa mai multe tipuri de substante”.

Medicul Vasi Radulescu a explicat ca mastile nu pot opri virusul in sine, ci picaturile de respiratie: ”Poate o masca simpla sa opreasca virusul? Nu. Virusul per se e foarte mic si ar trece lejer prin ochiurile materialului. Totusi, de la om la om, picaturile din respiratie pot fi oprite. Si ele contin virusul, de regula. Atentie mare si la maini, sa limitam contactul lor cu anumite suprafete si sa le spalam cat mai des!”

Cum se poarta masca?

”Cu partea colorata in exterior, cu banda speciala pentru nas – logic – in zona nasului, cu apasare ferma, cu barbia, gura si nasul acoperite, cu partile laterale ale mastii cat mai bine lipite de obraji. NU se poarta DIFERIT! Nu procedati ca in sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate care spun ca trebuie sa fie cu albul in interior cand esti sanatos si cu albul in exterior cand esti bolnav”, este sfatul medicului Vasi Radulescu.

Cat se poarta?

”O singura data. Se manevreaza cu grija, se arunca dupa ce devine umeda.”

Este eficienta masca?

Pentru a ne proteja de gripa, medicul recomanda purtarea mastii, alaturi de spalarea mainilor:

”Ne vom spala viguros pe maini pentru protectie adecvata, pentru ca masca nu reprezinta o metoda perfecta. Ne vom vaccina pentru a scadea drastic riscul de a face gripa. Vom sta acasa daca suntem bolnavi. Cele mai multe masti nici nu acopera bine gura, nasul si mai ales partile laterale si nu pot filtra eficient virusurile, dar pot limita transmiterile picaturilor de lichid din actul respirator, din tuse sau stranut. Totusi, trebuie sa stiti ca nu exista nicio recomandare oficiala pentru purtarea acestor masti in gripa! Nu sunt incluse in vreun protocol strict de protectie. Depinde de fiecare cum decide sa se protejeze in plus si numeroase studii au aratat efecte benefice.”

Ce masca alegem?

”Este mai buna una de tip trunchi de con care mansoneaza bine relieful fetei. Este mai buna una cu filtru special. Dar chiar si mastile simple pot oferi protectie in plus, asa ca pot fi purtate.

Este rusinos sa purtam masca? Nu. Trebuie sa avem grija de noi si de ceilalti. Fara etichetari si stigmatizari. E mai important insa ca cei bolnavi sa stea acasa, ca in epidemie, Sa stam mai departe unul de altul in zonele publice, sa ne vaccinam, sa ne spalam pe maini, sa tusim in cot, sa identificam prompt simptomele, sa apelam la medic la nevoie.

Retinem de aici: sa detinem informatie corecta, sa nu credem si distribuim usor orice, sa stim cat de importante sunt celelalte masuri, sa avem grija de noi si de ceilalti, sa stam acasa daca suntem bolnavi.” A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img