News Flash:

Cum se prepara cafeaua moteasca - nu te asteptai la aceasta reteta

14 Iulie 2017
1009 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8731 RON (-0.0013)
USD: 4.1224 RON (+0.0079)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
s604x0 cafea mare 3
Cafeaua moteasca... Nu-i chiar asa cum ti-ai închipui ca este, dar are povestea ei.

Maria Cioica din Lupsa colinda de cateva decenii satele din Muntii Apuseni, strangand - ca pe niste pepite de aur - toate obiceiurile, traditiile, cutumele locului, fixandu-le pentru eternitate in pagina de carte. În „Vechi retete de bucatarie moteasca" gasim referiri la o seama de bucate de post, unele dintre ele pregatite astazi numai de batranele locului.

Salvoita, tisalita, ciudir, cir, ciuci, razalai, mursa, mamaliga cu cartofi, chiftelute de dovleac, tocana de galbenuti, zama de chimion, chiftele de fasole uscata. Sunt numai cateva dintre preparatele pe care le vei întalni în gospodariile din tara Motilor si, mai ales, în tinutul topilor. Maria Cioica vorbeste cu pasiune despre bucatele locului. Pentru ea, gustul acestor mancaruri simple (chiar saracacioase, dupa standardele omului de la oras) este mai bun decat al oricaror preparate sofisticate. si asta pentru ca poarta în ele matricea unui neam vrednic, care a reusit sa razbata prin vremi si datorita felului în care si-a adaptat alimentatia la conditiile grele de trai.

Cafeaua moteasca - reteta Mariei Cioica
Se prepara din coaja de paine coapta în cuptor, mai arsa, apazahar si, dupa preferinta, lapte.
Pentru cafeaua neagra reconfortanta se pune apa la fiert, dupa care se pune în apa coaja de paine, cantitatea fiind în functie de concentratia dorita a cafelei. Se adauga apoi zaharul si se lasa sa fiarba, pana la completa dizolvare a cojii. În zona Muntilor Apuseni, cafeaua astfel pregatita se consuma în zilele de post, ca mancare, turnandu-se peste painea taiata în prealabil cubulete în farfurie. În zilele de dulce, aceste coji de paine se dizolva în lapte, obtinandu-se astfel cafeaua cu lapte, la care se adauga zahar dupa preferinta. Se serveste calda, cu paine taiata în farfurie, cubulete, sau cu paine cu unt si dulceata.


cafeaua moteasca apa zahar lapte cafeaua neagra
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2770 (s) | 35 queries | Mysql time :0.017159 (s)