vineri, 29 martie, 2024

Cum se trateaza gonartroza

Distribuie:

Publicat:

Tratamentul pentru gonartroza include mai multe clase de medicamente care pot fi administrate sistemic, intraarticular sau topic.

Tratamentul sistemic pentru gonartroza. Avand in vedere ca acest tratament se adreseaza unui pacient cu o afectiune cronica, trebuie foarte bine puse in balanta riscurile si beneficiile unui astfel de tratament. Un pacient cu artroza dar fara alte boli asociate cardiovasculare, afectiuni ale tractului gastrointestinal superior (afectiuni actuale sau din trecut), fara boli renale cronice reprezinta un pacient care are mai multe optiuni terapeutice decat un pacient cu boli asociate. Prima clasa de medicamente ce este folosita pentru controlul durerii in artroza este cea a analgezicelor de tip Paracetamol. La acestea se adauga anti-inflamatoarele nesteroidiene (AINS) care se folosesc pe scara larga pentru efectul lor impotriva inflamatiei si a durerilor articulare.

Anti-inflamatoarele nesteroidiene. Avand in vedere ca de cele mai multe ori pacientii cu artroza ce recurg la un astfel de tratament sunt pacienti varstnici care au frecvent si alte boli asociate, trebuie tinut cont de reactiile adverse pe termen scurt si lung asociate consumului de anti-inflamatoarele nesteroidiene. Pentru limitarea efectelor adverse se recomanda folosirea dozei cele mai mici la care pacientul are efect benefic si perioada cea mai scurta cu putinta. De asemenea se recomanda asocierea medicatiei de protectie gastrica la pacienti cu risc gastro-intestinal. Precautie se cere si in cazul pacientilor cu afectare renala cronica. Recomandarea se face de catre medicul specialist, in mod individual, dupa luarea in considerare a beneficiilor si riscurilor. Lipsite de reactiile adverse gastro-intestinale ale anti-inflamatoarelor nesteroidiene clasice sunt medicamentele AINS COX-2 specifice. Dar avand in vedere ca intotdeauna trebuie sa fie luata in discutie o balanta clara intre riscuri si beneficii, si faptul ca studiile de lunga durata au aratat aparitia evenimentelor cardiace la utilizarea indelungata, se impune prudenta in folosirea acestora la pacientii varstnici si cu patologie asociata.

Antialgicele. Antialgicele de tip tramadol, opioide pot fi folosite pe perioade scurte de timp in cazul durerilor artrozice mari care nu au cedat la celelalte clase de medicamente administrate in doza adecvata si pe perioada de timp corespunzatoare. In acest caz tratamentul trebuie initiat si continuat cu monitorizarea atenta a pacientilor si cu indicatii clare in ceea ce priveste modul in care acesta se intrerupe. Suplimentele nutritive de tipul condroitinsulfatului, glucozaminsulfatului, amestecurile de uleiuri vegetale din soia si avocado sunt produse lipsite de toxicitate, toleranta lor este buna, dar efectul benefic apare dupa un timp mai indelungat de administrare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img