vineri, 29 martie, 2024

Cum stii cand un cuplu este in pericol

Distribuie:

Publicat:

Sa prevezi pericolele dintr-un cuplu cere o stare aparte. Pericolele pot sa fie foarte diferite,  poate sa fie vorba despre a fi parasita sau a fi inselata, despre a fi surprinsa fara control sau ca partenerul sa descopere un secret pe care incerci sa-l ascunzi. Senzatia de pericol pe care fiecare situatie il presupune este o stare emotionala care iti modeleaza de multe ori comportamentul si, mai ales, reprezentarile si relatia cu celalalt. Principala trasatura a pericolului intr-un cuplu este permanenta lui. Faptul ca doi oameni petrec mult timp impreuna face ca si pericolul sa fie permanent, sa ii insoteasca in permanenta. Dar acest pericol nu insoteste doar pe unul dintre ei, ci legatura lor. Existenta unui pericol face ca in permanenta sa existe o stare de garda cu rare momente de pauza din care o persoana se trezeste, de regula, speriata.
 
O alta trasatura – pericolul este o fantasma. Aceasta inseamna ca exista o scena care nu poate sa fie reprezentata, dar care apare ca iminenta, ca imagine, ca sperietura, de multe ori in campul psihologic al legaturii de cuplu. Relatia cu pericolul este data de fantasma si nu de celalalt ca actiuni efective. Uneori celalalt face ceva care activeaza pericolul, dar aceasta nu inseamna ca atunci a aparut pericolul, ci doar ca el a fost activat in acel moment, existand intr-un plan inconstient si pana atunci. Fantasma este anterioara legaturii de cuplu dar acum are posibilitatea de a se sprijini pe celalalt.

Cat de important este pentru relatia de cuplu sa stii sa fii un bun ascultator

A treia trasatura se refera la faptul ca pericolul existand impune o stare de prevedere, pregatire. Aceasta inseamna ca o persoana va fi mereu gata sa ia masuri de forta pentru a se apara. Este starea de prevederea pericolului care face ca permanenta lui si caracteristica lui fantasmatica sa necesite un consum permanent de energie pentru a-l tine deoparte.
Daca pericolul este de a fi parasita, va fi prezent un comportament dependent, mereu activat la orice tip de parasire, despartire. Siguranta va exista doar daca celalalt este vazut fizic. Absenta contactului la nivel fizic (sa-l auda, vada, etc.) face ca pericolul sa se manifeste iar fantasma ajunge sa fie resimtita. 

Daca pericolul este de a fi inselata, oricare femeie va fi vazuta ca o amenintare directa iar comportamentul va viza indepartarea acesteia. Aici pericolul intern vine de la aceasta persoana de acelasi sex. Sa fii surprinsa fara control este o nevoie de a stii ca totul este in ordine. Pericolul este resimtit in absenta orgasmului, in incapacitatea de a se manifesta liber in relatie cu partenerul. Desigur solutia este de a investiga aceste trasaturi ale pericolului. Pe masura ce le cunosti poti si schimba cate ceva… uneori. Alteori ai nevoie de un sprijin exterior pentru a le putea cunoaste. Asta daca nu si sprijinul exterior este asociat cu fantasma pericolului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img