vineri, 29 martie, 2024

Cum stim daca bebelusul a supt suficient

Distribuie:

Publicat:

Alaptarea este recomandata inca din prima ora de viata a bebelusului, apoi copilul trebuie alaptat la cerere. Unii medici recomanda alaptarea o data la 3-4 ore, dar copilul este cel mai bun ghid in acest sens. Urmariti-l cu atentie, dati-i un credit de incredere pentru ca este cel care stie cel mai bine cand ii este foame. Durata unei mese variaza foarte mult de la copil la copil si de la mama la mama. Unii copii termina de mancat in 5 minute, in vreme ce altii au nevoie de cateva zeci. Media este in jurul a 20 de minute. Unii copii trec prin pusee de crestere, iar atunci veti observa ca si-ar dori sa suga necontenit. Acestea sunt episoade trecatoare, nu va speriati si alaptati in continuare. Chiar daca initial veti avea impresia ca nu aveti suficient lapte, nu uitati ca in alaptare lucrurile functioneaza dupa principiul cererii si al ofertei.

Bebelusii stiu mai bine decat mamele lor cand au mancat destul, iar in primele luni ei sunt cei care stabilesc regulile, asa ca trebuie urmariti cu atentie. Bebelusul mananca suficient in cazul in care ii este foame de 6-8 ori pe zi, daca sanii sunt moi si usori dupa incheierea mesei, bebelusul inghite laptele, scoate zgomotul specific si are ritmuri diferite de a manca – la inceput accelerat, apoi cu pauze, iar ulterior lasa singur sanul din gurita.

Ne putem da seama daca copilul mananca suficient monitorizand daca in perioada suptului activ bebelusul inghite, daca dupa ce a dat drumul sanului copilul este relaxat sau adoarme profund, daca are scaune (3-4 scaune zilnic in primele saptamani dupa nastere, apoi mai rar), daca urineaza (uda 6-8 scutece pe zi), daca ia in greutate. In cazul in care bebelusul este letargic, nu ia in greutate, urineaza putin, nu are scaune, are mucoasele uscate este nevoie sa discutati cu pediatrul copilului deoarece este posibil sa nu se alimenteze bine.

Laptele matern poate fi pastrat fara sa-si piarda calitatile nutritive, insa trebuie sa respectam cateva conditii. Daca laptele urmeaza sa fie oferit la urmatoarea masa, acesta poate fi pastrat la temperatura camerei (daca in camera nu avem peste 30-40 grade). Se folosesc doar recipiente curate si special create pentru stocarea laptelui – pungute sau recipientele primite in pachet odata cu pompa de san.

Laptele matern rezista fara probleme: la temperatura camerei (19-26 grade Celsius) timp de maximum 4 ore; In geanta frigorifica (-15 – 4 grade Celsius) maximum 24 de ore; La frigider (circa 4 grade Celsius) intre 72 de ore si 5 zile; la congelator (-15 grade Celsius) maximum 2 saptamani; In congelator special pana la 12 luni. Daca laptele a fost pastrat la frigider/congelator, gustati-l inainte pentru a verifica daca acesta nu s-a alterat. In timp, la pastrare, laptele poate sa-si schimbe gustul, motiv pentru care copilul il refuza.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img