marți, 16 aprilie, 2024

Cum sunt tratati bolnavii de COVID-19. Reguli drastice pentru pacientul externat

Distribuie:

Publicat:

Specialiştii în boli infecţioase de la Institutul ”Matei Balş” din Bucureşti au stabilit un protocol de tratament pentru fiecare tip de bolnav în parte, precum şi criteriile de externare a pacienţilor cu COVID-19.

Astfel, durata tratamentului pentru pacienţii infectaţi, dar care sunt asimptomatici durează zece zile şi constă în administrarea de două ori pe zi a câte două capsule de Kaletra (lopinavir/ritonavir).

Pacienţii simptomatici dar care au forme uşoare primesc în plus o capuslă de Tamiflu, de două ori pe zi, timp de cinci zile.

În formele medii de boală în care este prezentă pneumonia, pacienţilor li se prescrie şi Plaquenil, timp de cinci zile , în timp ce Methylprednisolon este prescris bolnavilor cu forme severe. Durata tratamentului în forme severe durează între cinci şi 20 de zile, în funcţie de evoluţia clinică, potrivit protocolului.

Cum sunt trataţi bolnavii de COVID-19

Conform aceleiaşi surse, la pacienţii simptomatici cu simptome respiratorii uşoare dar cu vârsta peste 70 ani şi/sau comorbidităţi sau cu risc crescut de mortalitate, în cazul necesităţii oxigenoterapiei poate fi justificată folosirea Remdesivir.

Documentul specifică în ce situaţii un medicament poate fi înlocuit cu un altul şi când este recomandată utilizarea corticosteroizilor.

Schemele terapeutice vor fi revizuite în funcţie de evoluţia informaţiilor din domeniu, se mai arată în document.

Potrivit documentului, un pacient cu COVID-19 poate fi externat atunci când, timp de trei zile la rând, valorile temperaturii llui sunt normale, problemele respiratorii i s-au ameliorat, imagistica pulmonară arată că boala este în regres şi rezultatele a două teste recoltate la interval de 24 de ore sunt negative.

După externare, pacientul este obligat să-şi informeze medicul de familie şi să-i trimită datele medicale din biletul de externare şi să-şi monitorizeze starea de sănătate izolat, la domiciliu, timp de 14 zile, cu port de mască, în cameră bine ventilată, contacte reduse cu membrii de familie, cu menţinea igienei mâinilor şi fără a părăsi locuinţa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img