vineri, 19 aprilie, 2024

Cum tii dieta daca ai probleme cu stomacul

Distribuie:

Publicat:

Arsurile si crampele la stomac, balonarea, durerile de cap, slabiciunea, greata si lipsa poftei de mancare sunt simptome care avertizeaza asupra aparitiei unei boli digestive. Principala problema a persoanelor care sufera de gastrita sau de ulcer o reprezinta alimentatia, intrucat unele produse declanseaza arsurile la stomac extrem de neplacute.

In acest context, multi pacienti au convingerea ca nu vor putea niciodata urma o cura de slabire, intrucat vor avea probleme cu alimentatia. E drept, in cazul celor care sufera de gastrita sau de ulcer, dietele trebuie adaptate, personalizate cu sprijinul unui medic gastroenterolog si a unui nutritionist.

Alimente interzise
Exista o serie de alimente care determina o aciditate gastrica crescuta, aceasta ducand la arsuri si la dureri de stomac.
– Carne grasa, sarata, afumata, carnati.
– Peste gras, sarat, afumat, conserve de peste.
– Lactate: branzeturi fermentate, sarate, afumate, lapte batut, iaurt, kefir.
– Grasimi: untura, slanina, maioneza.
– Fainoase: paine moale, paine prajita, paine neagra, galuste de faina sau gris, taitei.
– Dulciuri concentrate, miere, ciocolata, cacao.
– Zarzavaturi crude, zarzavaturi fibroase precum castraveti, ridichi, gulii, sfecla, varza alba, varza rosie, fasole uscata, mazare uscata, linte, ciuperci, vinete, rosii, ceapa, usturoi, ardei iute.
– Fructe crude sau acre, precum lamaile, fructe cu samburi (nuci, alune, migdale, mac).
– Condimente iuti: piper, boia, ardei iute, hrean, mustar, dafin, otet, muraturi.
– Bauturi: in special alcool.

Alimente recomandate
Pentru ca regimul alimentar urmat de pacientii cu gastrita sau ulcer sa aiba ca rezultat si o diminuare a masei corporale este indicat sa se consume cu precadere urmatoarele alimente:
– Carne slaba de vaca, vitel sau pasare.
– Peste alb slab.
– Lactate: lapte dulce simplu sau cu fainoase, branza proaspata de vaci, urda.
– Oua fierte moi.
– Fainoase: gris, orez, fulgi de ovaz.
– Dulciuri: budinci de gris sau de orez, prajituri de casa cu aluat uscat, pandispan, fara zahar.
– Legume si zarzavaturi fragede: morcovi, dovlecei, spanac, fasole verde tanara, mazare verde, salata verde, cartofi (exclus cartofi prajiti).

E bine ca pe durata dietei sa se evite alimentele foarte reci sau foarte fierbinti. Mesele trebuie sa fie cat mai regulate cu putinta si nu trebuie consumate alimente in cantitati mari, ci moderate. Consumul de cafea trebuie limitat la o ceasca pe zi.

sursa:sfatulmedicului.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img