vineri, 29 martie, 2024

Cum va fi vremea de Dragobete. Anuntul meteorologilor pentru 24 februarie

Distribuie:

Publicat:

Cum va fi vremea de Dragobete. Anuntul meteorologilor pentru 24 februarie 2019. Afla ce anunta prognoza meteo pentru Ziua Iubirii la Romani, in Bucuresti si in toata tara.

Vremea de Dragobete va fi extrem de rece in toata tara, anunta meteorologii. In weekend, temperaturile scad dramatic, dat fiind faptul ca un val polar va acoperi Romania la sfarsitul acestei saptamani, aducand temperaturi chiar si de -20 de grade in unele regiuni ale Romaniei, dar si ninsori.

Sarbatoarea de Dragobete pica in ultima zi din weekend, insa prognoza meteo arata ca, incepand de vineri, vremea intra intr-un proces de racire continuu. La munte, in jumatatea de nord a Moldovei si in estul Transilvaniei va predomina ninsoarea, in Banat, Crisana si Maramures ploaia si lapovita, iar in restul teritoriului ziua va fi ploaie si lapovita, iar din orele serii treptat vor predomina ninsorile. Vantul se va intensifica in cea mai mare parte a tarii si va avea viteze mai mari la munte, mai ales la altitudini mari, unde va viscoli ninsoarea. 

Prognoza meteo de Dragobete, 24 februarie 2019

Pentru cuplurile care vor sa petreaca Ziua Iubirii la romani, vestile meteorologilor nu sunt deloc bune. Astfel ca, daca planuiti o plimbare la munte, trebuie sa stiti ca vremea va fi mohorata, temperaturile se vor incadra intre 2°C si -9 grade. Vantul va sufla in rafale de 26 km/h. Pentru cei care raman in Bucuresti, vremea va fi rece, cu temperaturi care se vor incadra intre 4°Csi  -4°C. Saptamana viitoare, temperaturile mai cresc putin, insa ninsorile vor continua.

Vremea se strica complet incepand de vineri, 22 februarie. La Bucuresti se vor semnala precipitatii sub formã de ploaie ziua, iar seara si noaptea mai ales sub forma de lapovita si ninsoare. 

Cine este Dragobete si ce traditii sa respecti de Ziua Iubirii

Romanii se pregatesc sa sarbatoareasca Dragobetele, considerata ziua traditionala a iubirii, insa putini stiu ce semnifica acest personaj in mitologia populara romaneasca. Este patron al dragostei, zeu al tineretii, un tanar chipes de care fecioarele, dar si femeile maritate se indragosteau pe loc. In folclorul autohnton, Dragobetele este chiar fiul Babei Dochia, figura importanta in mitologie, despre care se spune ca ar fi fost insasi fiica regelui dac, Decebal.

In trecut, de Dragobete, oamenii se primeneau in straie noi. Cei care nu sarbatoreau aceasta zi erau pedepsiti sa nu poata iubi in acel an. Acest obicei a dat nastere celebrei strigaturi sau amenintari glumete “Dragobetele saruta fetele !”.

O alta traditie spune ca daca vremea e mohorata in aceasta zi, ploua sau ningea, tinerii se strangeau intr-o casa “sa faca de Dragobete”, sa petreaca.

Fetele tinere obisnuiau sa arunce acuzatii pentru farmecele de uraciune facute impotriva rivalelor in iubire. Batranii ingrijeau animalele, dar si pasarile. De Dragobete nu ai voie sa speli, sa faci curat, sau sa te certi iubitul/iubita/nevasta/sotul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img