joi, 25 aprilie, 2024

Curmalele se comporta ca veritabile calmante

Distribuie:

Publicat:

Curmalele au reprezentat mult timp baza alimentara a civilizatiilor stravechi. Dovezile arheologice arata ca existau plantatii de curmali în asezamintele rurale din Valea Indusului prin preajma anului 7000 î.e.n. si ca, mai tarziu, pe la 5500 î.e.n., cultivarea curmalilor a devenit o practica agricola de amploare si în civilizatiile sumeriana si egipteana.
Curmalele sunt nu numai gustoase, ci si foarte hranitoare, continand cantitati mari de nutrienti si fibre.
În continuare îti vom prezenta principalele sapte motive pentru care se recomanda sa introduci curmalele în alimentatia zilnica!
1. Întarirea sanatatii inimii si a sistemului circulator
Curmalele sunt o excelenta sursa de antioxidanti, contribuind astfel la eliminarea depozitelor de colesterol „rau” de pe peretii arteriali si prevenind ateroscleroza. Consumul regulat de curmale scade riscul de infarct cardiac si de accidente vasculare cerebrale. Este suficient sa mananci trei curmale pe zi ca sa te pui la adapost de bolile circulatorii.
2. Sprijinirea functiei hepatice
Studiile de specialitate au aratat ca curmalele si extractele de seminte de curmale pot preveni aparitia leziunilor hepatice si, implicit, a cirozei.
3. Îmbunatatirea functiei cerebrale
Curmalele contin o concentratie mare de vitamina B6, adica suficient cat sa sprijine considerabil performantele intelectuale.
4. Îmbunatatirea vederii 
Curmalele sunt o buna sursa de vitamina A, care protejeaza corneea si previne degenerescenta maculara datorata varstei înaintate, una dintre cauzele principale ale orbirii în etapele tarzii de viata. Curmalele contin si luteina si zeaxantina, nutrienti importanti pentru sanatatea retinei.
5. Energizarea întregului organism
Consumate împreuna cu o mana de migdale, curmalele sunt o gustare ideala de dupa-amiaza. Zaharul natural continut de curmale confera organismului un plus de energie, iar grasimile sanatoase din migdale prelungesc acest efect energizant si invigorant.
6. Sprijinirea digestiei
Multumita cantitatii mari de fibre, curmalele ajuta la prevenirea constipatiei si a altor probleme digestive. Fibrele alimentare joaca un rol esential în curatarea colonului si reduc riscul de aparitie a colitei, hemoroizilor si cancerului de colon.
7. Calmarea durerilor
Magneziul continut de curmale contribuie la reducerea durerilor si edemelor. Asadar, curmalele sunt foarte indicate pentru persoanele care sufera de artrita.
Iata ca, fie accidental, fie în cunostinta de cauza, stramosii nostri au pornit pe drumul cel bun alegand sa cultive curmali si sa foloseasca fructele lor în alimentatia zilnica. Este important totusi de mentionat ca, desi curmalele sunt foarte sanatoase, contin si destul de mult zahar, asa ca trebuie consumate cu moderatie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img