luni, 18 martie, 2024

Curtea Constitutionala, anunt important despre Darea in Plata

Distribuie:

Publicat:

Curtea Constitutionala da solutia si pentru cei cu credite in EURO. Decizia Curtii Constitutionale in privinta Legii Darii in plata, publicata zilele trecute cu o motivare exceptionala, este una cu adevarat istorica si va revolutiona relatiile contractuale dintre clienti si furnizorii de servicii din toate domeniile, nu doar din cel bancar, este de parere senatorul Daniel Zamfir, presedintele Comisiei Economica, servicii si industrii.

„Astfel, prin motivarea impreviziunii ca factor/eveniment exceptional si exterior vointei partilor, care nu a putut fi prevazut in contract, CCR “obliga partile la renegocierea contractelor, iar renegocierea trebuie sa fie una EFECTIVA RAPORTATA LA NOUA REALITATE,care sa permita executarea contractului prin reechilibrarea prestatiilor”. Curtea mai arata ca “Interventia asupra contractului e obligatorie si trebuie sa fie efectiva, fie in sensul incetarii, fie in cel al adaptarii la noile conditii economice”, a declarat Daniel Zamfir.

Senatorul considera ca astfel se creeaza premisele renegocierii oricarui contract in care prestatiile sunt dezechilibrate.

„In mod concret, in privinta obiectului Legii Darii in plata, creditele cu ipoteca, toti cei care au credite in valuta pot cere renegocierea contractului, o renegociere adaptata, potrivit deciziei CCR, la noua realitate. Asadar, iatasi solutia pentru cei cu credite in Euro! Cresterea excesiva a Euro este o situatie de impreviziune, ca atare bancile sunt obligate sa reechilibreze prestatiile, ajungandu-se astfel la o rata suportabila”, a mai spus senatorul.

Cat despre conversia la cursul istoric, Daniel Zamfir spune ca poate fi, fara discutie, o reechilibrare a contractului adaptata la noua realitate.

„Motivarea Deciziei nr. 623 a Curtii Constitutionale demonstreaza astfel ca Legea Darii in plata este una legitima si extrem de necesara, dar si perfect intemeiata juridic, fapt pentru care ii multumesc inca o data profesorului Gheorghe Piperea! Am convingerea ca aceasta Lege a creat precedentul pentru aducerea corectitudinii in toate contractele dintre furnizorii de servicii si clientii lor!”, conchide Daniel Zamfir.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img