News Flash:

CUTREMUR cu magnitudinea de 6,2 in estul Japoniei. 11 persoane au fost ranite

5 Mai 2014
1472 Vizualizari | 0 Comentarii
Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc luni dimineata in estul Japoniei si a fost resimtit la Tokyo, fara a declansa o alerta de tsunami, dar ranind usor 11 persoane in capitala si in regiunea Tokyo, relateaza AFP.

 Seismul a avut loc luni, la ora locala 5.18 (duminica, 23.18, ora Romaniei), pe Insula Izu Oshima, la sud de capitala, iar hipocentrul a fost localizat la o adancime de 160 de kilometri.

Initial au fost resimtite vibratii slabe, care s-au transformat in unde violente, au constatat jurnalisti AFP.

"A fost un seism foarte adanc, din categoria celor care provoaca putine replici", a declarat intr-o conferinta de presa un seismolog de la Agentia pentru meteorologie. Ca masura de precautie, el a avertizat cu privire la riscul unor replici, in orele si zilele urmatoare.

Centrul american de supraveghere a seismelor USGS, a evaluat magnitudinea la 5,8.

Cele mai puternice unde seismice au fost inregistrate in centrul orasului Tokyo, unde se afla sediile ministerelor si unor administratii, potrivit datelor furnizate de catre agentie.

Normele de constructie sunt atat de stricte, incat majoritatea cladirilor si altor edificii care le respecta rezista unor cutremure si mai puternice.

Pentru a aduna cat mai rapid informatii despre eventuale pagube, o celula de criza a fost creata in primele minute dupa seism, in birourile serviciilor premierului Shinzo Abe, aflat intr-o vizita in Europa.

Luni, o zi libera in Japonia, multi locuitori ai capitalei au fost treziti de cutremur. Uneori seismele sunt atat de puternice, incat locuitorii nu pot sa stea in picioare, pentru a se retrage in locurile cele mai sigure din locuinte.

Postul public de televiziune NHK si-a intrerupt imediat programele pentru a furniza primele informatii.

Potrivit unui bilant intocmit de catre post dupa doua ore si jumatate de la seism, 11 persoane, aproape toate in varsta, au fost ranite usor la Tokyo si in prefecturile vecine Chiba, Kanagawa si Saitama.

Serviciile feroviare au fost suspendate de la cateva minute si pana la cateva ore, pentru verificarea cailor, iar circulatia rutiera a fost incetinita pe unele tronsoane de autostrada.

In schimb, traficul aerian era normal pe aeroportul Tokyo-Haneda, deschis nonstop.

- Seismul nu are legatura cu temutul "the big one"

Compania de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO) a anuntat ca nu a fost detectata nicio anomalie la centrala nucleara accidentata Fukushima, situata la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Tokyo.

Nicio problema nu a fost detectata nici la alte instalatii nucleare afectate de seism, potrivit NHK.

Serviciile de alimentare cu gaze naturale au fost, in schimb, asaltate de apeluri de la particulari a caror alimentare a fost intrerupta, in cele mai multe cazuri de un mecansim automat de intreupere a alimentarii in caz de seism. Nicio paguba nu a fost constatata la sistemul de alimentare, potrivit serviciilor din domeniu, citate de NHK.

Locuitorii din Tokyo reactioneaza la acest tip de seism cu un anumit calm, dar cu o anumita ingrijorare, deoarece se tem de un cutremur distrugator, pe care-l numesc "the big one", cu o magnitudine mai mare de 7, in zona capitalei, care ar putea provoca pagube considerabile si cauza mii de morti, potrivit evaluarilor Guvernului.

"Cutremurul de azi este mai degraba de natura rara", a subliniat seismologul citat.

Insa, apreciaza el, "exista o probabilitate redusa sa aiba legatura cu seismul temut in capitala, avand o adancime si o localizare diferite".

Japonia este traumatizata in continuare de cutremurul cu magnitudinea 9, care a avut loc in largul coastei de nord-est pe 11 martie 2011 si care a provocat un tsunami urias, omorand peste 18.000 de persoane. Acest tsunami a provocat accidentul nuclear de la centrala Fukushima.

Japonia se afla la imbinarea a patru placi tehtonice si este afectata anual de peste 20% dintre cutremurele cele mai puternice inregistrate in lume.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

Sponsorizat
Sponsorizat
Sponsorizat
Sponsorizat
Adauga anunt gratuit

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1422 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024006 (s)