vineri, 19 aprilie, 2024

CUTREMUR in Bulgaria: Boiko Borisov renunta sa mai fie premier

Distribuie:

Publicat:

 

Premierul bulgar Boiko Borisov, cel mai longeviv şef de executiv din Bulgaria de până acum, a afirmat că nu va candida la conducerea guvernului pe care va încerca să îl formeze partidul său de centru-dreapta GERB, care a obţinut cele mai multe mandate la alegerile legislative din 4 aprilie, relatează Reuters.

Boiko Borisov a spus că va propune pentru postul de premier un candidat cu o orientare clară pro-europeană şi pro-NATO, dar nu a dat nume.

GERB, principalul partid al coaliţiei de guvernământ din Bulgaria, a câştigat alegerile parlamentare, dar şi-a pierdut majoritatea, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor anunţate vinerea trecută.

GERB (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), care pentru prima dată de la înfiinţarea sa în 2006 nu a participat pe cont propriu la alegerile parlamentare, a obţinut 25,8% din voturi împreună cu partenerul său Uniunea Forţelor Democratice. Cele două formaţiuni vor avea 75 de mandate în Adunarea Naţională, parlamentul unicameral cu 240 de membri, a anunţat Comisia Electorală Centrală.

Nou-înfiinţata formaţiune "Există un Astfel de Popor" s-a plasat pe locul al doilea cu 17,40% din voturi şi 51 de mandate, urmată de Partidul Socialist Bulgar cu 15,01% şi 43 de mandate, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi cu 10,36% şi 30 de mandate, Bulgaria Democrată cu 9,31% şi 27 de mandate şi "Ridică-te, Bulgaria! Golanii criminali – afară!" cu 4,72% şi 14 mandate.

Joi, după alegeri, Boiko Borisov a declarat că renunţă la mandatul de parlamentar obţinut la scrutin pe lista GERB, precum şi la salariul de deputat, argumentând, într-o postare pe Facebook, că face acest lucru întrucât nu are nevoie de imunitate parlamentară.

Premierul conservator, care a câştigat de cinci ori alegerile desfăşurate începând din anul 2009 şi a condus de trei ori guvernul de la Sofia, a recunoscut săptămâna trecută că nu are suficient sprijin pentru a forma încă o dată guvernul, dar va încerca totuşi să o facă, iar dacă într-adevăr nu reuşeşte îi va cere lui Slavi Trifonov, liderul unui nou partid creat în urma protestelor anticorupţie de anul trecut, să-şi asume sarcina de formare a unei majorităţi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img