joi, 18 aprilie, 2024

Cutremur in Vrancea

Distribuie:

Publicat:

Inca un cutremur a avut loc in aceasta seara in judetul Vrancea. Seismul a avut o magnitudine de 2,9 grade pe scara Richter.

Potrivit Institutulului National pentru Fizica Pamantului, cutremurul a avut loc la ora 19:50, a avut o magnitudine de 2,9 grade si s-a produs la o adancime de 70 kilometri.

Va reamintim ca aseara a avut loc un puternic cutremur in Japonia, de 6,9 grade.

Cateva sfaturi pe care trebuie sa le urmati in caz de cutremur:
1. Daca va aflati in casa, ramaneti acolo. Stati departe de ferestrele care se pot sparge si nu fugiti pe scari! Scara este cea mai vulnerabila parte a unei cladiri si prezinta cel mai mare risc de prabusire.
2. Daca sunteti pe strada, indepartati-va de cladiri, semafoare si fire electrice. Daca va aflati in masina, incercati sa trageti calm pe dreapta si sa va adapostiti langa autoturism.
3. Oamenii care se baga sub birouri sau mese, sunt intotdeauna zdrobiti cand se prabuseste cladirea. Nu fugiti pe usa! Nu sariti pe fereastra si nu utilizati liftul!
4. Aproape toti cei care se aseaza sub tocul unei usi sunt ucisi. Daca stai acolo, risti sa fii strivit ori de tavanul ce se prabuseste si misca odata cu el si tocul, ori chiar de toc in sine.
5. Obiectele mari, gen dulapuri sau canapele lasa langa ele un spatiu gol, atunci cand tavanul sau peretele ori alta constructie se darama. Ghemuieste-te langa obiectele care lasa un gol langa ele.
6. Daca sunteti intr-un mijloc de transport in comun sau in tren, stati pe locul dumneavoastra pana se termina miscarea seismica. Conducatorul trebuie sa opreasca si sa deschida usile, dar nu este indicat sa va imbulziti Ia coborare sau sa spargeti ferestrele. In metrou, pastrati-va calmul si ascultati recomandarile personalului trenului, daca acesta s-a oprit intre statii in tunel, fara sa parasiti vagoanele.
7. Daca va aflati intr-un loc public cu aglomerari de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, sali de sedinte) nu alergati catre iesire, imbulzeala produce mai multe victime decat cutremurul. Stati calm si linistiti-va vecinii!
8. Dupa trecerea pericolului, e important sa luati legatura cu rudele pentru ca ele sa stie ca sunteti in siguranta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img