miercuri, 27 martie, 2024

CUTREMUR la DNA si DIICOT: O decizie a instantei poate arunca in aer parchetele specializate

Distribuie:

Publicat:

O decizie a Curţii de Apel Oradea generează un precedent care poate lovi serios în parchetele specializate, DNA şi DIICOT. Judecătorii orădeni au stabilit că, în ciuda interpretării oferite de Secţia pentru procurori a CSM, un procuror cu o vechime mai mică de 10 ani este "necompetent funcţional" să întocmească acte de procedură. În această situaţie se află zeci de procurori de la DNA şi DIICOT, inclusiv Alexandra Carmen Lăncrănjan, procurorul care instrumentează dosarul Tel Drum.

Pe data de 25 martie 2019, judecătorii Curţii de Apel Oradea au admis contestaţia unui traficant de droguri şi au anulat măsurile preventive dispuse de procuror, pe motiv că procurorul DIICOT care a cerut măsura arestului preventiv nu avea vechimea necesară, potrivit OUG 92/2018.

Vechimea minimă pentru procurorii DNA şi DIICOT era de 6 ani. Aceasta a fost majorată la 8 ani prin modificarea legilor justiţiei în Parlament. Ulterior, prin OUG 92/2018, Guvernul a majorat vechimea minimă la 10 ani. Printr-o interpretare ulterioară, Secţia pentru procurori a CSM a stabilit că procurorii care au fost numiţi la DNA şi DIICOT anterior OUG 92/2018 pot continua la aceste structuri de parchet chiar dacă nu au o vechime de 10 ani. De la parchetele specializate au plecat, astfel, doar procurorii care erau delegaţi şi nu îndeplineau condiţia de vechime.

O interpretare diferită a avut Curtea de Apel Oradea, care a considerat că un procuror fără cel puţin 10 ani în profesie nu poate întocmi acte de procedură. Astfel, deşi activează în continuare la DNA şi DIICOT, procurorii fără vechimea de 10 ani pot face doar o muncă de stagiar sau, cum spunea un avocat implicat în dosarul traficantului de droguri, "să lege dosare".

"Judecătorii de drepturi şi libertăţi din cadrul curţii apreciază că participarea procurorului la actele de procedură, când legea o prevede in mod expres, trebuie să fie asigurată de către un procuror apt să exercite reprezentarea parchetului în faţa instanţei, deci un procuror competent din punct de vedere funcţional, în speţă de către un procuror din cadrul DIICOT, care să îndeplinească condiţiile de numire în cadrul acestei direcţii, aşa cum sunt ele prevăzute de art.97/1 din Legea nr.304/2004, inclusiv condiţia vechimii de cel puţin 10 ani în funcţia de procuror sau judecător.

Prin urmare, inexistenta unei asemenea aptitudini sau, altfel spus, încălcarea normelor privind competenta funcţionala ar putea atrage, aşa cum s-a apreciat si in doctrina de specialitate, chiar o sancţiune mai severă decât nulitatea absolută, respectiv inexistenţa actului efectuat în asemenea condiţii.

Aşadar, reprezentarea parchetului in instanţă de către un procuror necompetent funcţional atrage, în esenţă, o lipsă de reprezentare si o participare de natura exclusiv formala la actele de procedură, ceea ce atrage incidenta cazului de nulitate absoluta prevăzut de art. 281 alin. 1 lit. d Cod procedură penală, în cauza fiind încălcate dispoziţiile cu privire la participarea obligatorie a procurorului şi echivalează cu lipsa acestuia.

Susţinerile reprezentantului DIICOT referitore la faptul că ordonanţa de urgenţă care modifică atât legea de organizare judiciară cât şi legea de funcţionare a structurii speciale din care face parte a fost atacată la Curtea Constituţională a României în ceea ce priveşte vechimea şi condiţiile de încadrare în funcţie nu sunt relevante în cauză în condiţiile în care până în prezent Curtea Constituţională nu a soluţionat până în acest moment această sesizare, iar textele legale atacate nu au fost declarate neconstituţionale."

Potrivit adevarul.ro, dintre cei 269 de procurori care activează la DIICOT, 71 nu îndeplinesc condiţia celor 10 ani de vechime în magistratură. Într-un răspuns pentru STIRIPESURSE.RO, DNA precizează că din totalul de 150 de procurori care activează în cadrul Direcţiei, 23 de procurori nu au 10 ani vechime.

"Un număr de 23 de procurori numiți în cadrul Direcție naționale Anticorupție au o vechime în profesie mai mica de 10 ani. În acest moment, la DNA lucrează 150 de procurori. Menționăm că toți cei 23 de procurori au fost numiți în funcție anterior intrării in vigoare a OUG 92/2018 (act normativ ce majorează la 10 ani obligația de vechime) și, așa cum concluzionează și Hotărârea nr. 491 din 17 octombrie 2018 a Secției pentru procurori a CSM, ce se raportează la actul anterior menționat, această modificare nu are caracter retroactiv, prin urmare nu e aplicabilă procurorilor care au fost numiți anterior emiterii OUG 92/2018", precizează DNA, în răspunsul pentru STIRIPESURSE.RO.

Printre cei 23 de procurori care nu au o vechime de cel puţin 10 ani în profesie se numără şi Alexandra Carmen Lăncrănjan, procurorul care instrumentează dosarul Tel Drum, în care este urmărit penal Liviu Dragnea. Aceasta a fost numită în funcţia de procuror prin decret semnat de preşedintele Băsescu pe data de 6 februarie 2012. Celor 7 ani li se adaugă doi ani la Institutul Naţional al Magistraturii, astfel că, în acest moment, Lăncrănjan are o vechime de 9 ani şi două luni. Potrivit precedentului generat de Curtea de Apel Oradea, actele de procedură întocmite de procurorul din dosarul Tel Drum ar putea fi lovite de nulitate, în cazul în care şi alte instanţe aderă la punctul de vedere al instanţei bihorene.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img