joi, 28 martie, 2024

Dacă Iranul atacă Tel Aviv, Israelul va lovi Teheranul, avertizează ministrul apărării israelian

Distribuie:

Publicat:

Israelul va riposta la orice atac al Iranului împotriva Tel Aviv şi va lovi Teheranul, a avertizat ministrul apărării israelian Avigdor Lieberman într-o declaraţie făcută joi pentru o publicaţie saudită, în condiţiile în care cei doi duşmani declaraţi s-au confruntat deja în Siria, relatează Reuters.

Avertismentul ministrului israelian este neobişnuit de explicit, ameninţarea israeliană de a lua măsuri militare pe teritoriul iranian urmând unei serii de confruntări, fără precedent, între forţele celor două ţări în Siria, afectată de un război civil.

'Israelul nu doreşte război … dar dacă Iranul atacă Tel Aviv, vom lovi Teheranul', a declarat Avigdor Lieberman în limba arabă pentru site-ul de ştiri saudit Elaph, cu sediul la Londra.

Situat pe coasta Mării Mediterane, Tel Aviv este capitala comercială a Israelului, unde se află şi cartierul general militar, notează Reuters. Iranul, care nu recunoaşte dreptul la existenţă a Israelului, ameninţă frecvent cu lovituri asupra Tel Aviv-ului.

Un incident iraniano-israelian a avut loc la 10 februarie când Israelul a declarat că o dronă militară trimisă de la o bază siriană a intrat în spaţiul său aerian. Israelul a doborât drona şi a efectuat lovituri împotriva unor 'ţinte iraniene' în Siria, dar un F-16 al său s-a prăbuşit după tiruri ale sistemului antiaerian sirian.

La 9 aprilie, şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei au fost ucişi în urma bombardament asupra baze militare T-4 în Siria, de unde se presupune că a fost trimisă drona. Israelul nu a confirmat, dar nici nu a negat că ar fi efectuat raidul aerian în Siria. Teheranul a dat vina pe Israel şi a ameninţat să se răzbune dacă partea israeliană nu va înceta atacurile asupra ţintelor militare iraniene în Siria.

Israelul susţine că loviturile sale vizează să împiedice Iranul să-şi consolideze poziţiile în Siria în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad şi al Hezbollahului libanez pentru a forma un front larg împotriva lor.

'Vom distruge orice avanpost unde vom vedea o poziţionare militară a Iranului în Siria şi nu vom permite acest lucru indiferent cu ce preţ', a afirmat Lieberman pentru Elaph. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img