vineri, 29 martie, 2024

Dacian Ciolos: Romania vrea precizate anumite lucruri in Consiliul European

Distribuie:

Publicat:

Premierul Dacian Ciolos a declarat luni, la Bruxelles, ca Romania doreste sa se gaseasca cele mai bune solutii pentru ca Marea Britanie sa ramana in UE, dar a aratat ca, la Consiliul European, tara noastra doreste ca anumite lucruri legate de situatia lucratorilor in Marea Britanie sa fie clar precizate.

“Consideram ca propunerea Comisiei este un bun punct de pornire pentru a rezolva acele chestiuni privind drepturile sociale ale lucratorilor. Sunt cateva lucruri pe care Romania le vrea precizate si, cu siguranta, in cursul reuniunii Consiliului, aceste lucruri vor fi precizate, legat de modul in care ar urma sa se aplice acel mecanism de salvgardare. Pe noi ne intereseaza sa fie clar aplicat in situatii exceptionale, care sa fie identificate pe baza unor analize foarte obiective, sa fie aplicat pe termen cat mai scurt. La fel, celalalt subiect legat de alocatiile pentru copii. Si acolo, noi ne dorim ca acest mecanism sa fie aplicat doar de acum inainte, sa se aplice la cei care urmeaza sa vina la munca de acum inainte. Sunt cateva lucruri care vor fi discutate la Consiliu”, a precizat Ciolos intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Comisie Europene, Jean Claude Juncker.

Premierul a precizat ca acest subiect va fi abordat la Bucuresti, luni dupa-amiaza, de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in intalnirea acestuia cu presedintele Klaus Iohannis, cel care va reprezenta Romania la Consiliul European din 18-19 februarie.

“Romania a participat deja la diferitele reuniuni de consultare si de pregatire a reuniunii Consiliului. Domnul presedinte Iohannis va participa la aceste intalniri si subiectul este discutat astazi de domnul presedinte Tusk impreuna cu domnul presedinte Iohannis la Bucuresti, insa domnul presedinte Juncker stie – si eu am mai spus-o in mai multe randuri – ca Romania doreste sa gaseasca solutiile pentru ca Marea Britanie in UE”, a adaugat Ciolos.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a precizat ca prestatiile sociale ar trebui sa continue sa se aplice pentru lucratorii aflati deja in Marea Britanie, in timp ce pentru cei care vor veni de acum inainte “ramane de vazut”.

“In ceea ce priveste asa-numita problema a Brexit-ului, am spus foarte clar ca, dupa parerea mea, masurile care au fost facute cu cooperarea Comisiei si a domnului presedinte Tusk respecta solicitarile Marii Britanii. Este o intelegere foarte corecta si pentru Marea Britanie, si pentru cele 27 de state membre, si pentru sistemul de prestatii sociale. (…) Cred ca acest tip de asigurari sociale trebuie sa continue sa se aplice si pentru cei care sunt deja in Marea Britanie, iar pentru cei care vor veni de acum incolo ramane de vazut. Iar indexarile privind alocatiile copiiilor sunt, bineinteles, intr-un orizont al discutiilor si vom discuta si acest lucru”, a afirmat Juncker.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img