miercuri, 24 aprilie, 2024

Daea merge cu mici, frigărui şi pastramă de oaie la reuniunea pe dublu standard de la Sofia

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, va pleca la reuniunea miniştrilor Agriculturii din Uniunea Europeană de la Sofia, pe tema standardelor duble ale calităţii alimentelor, cu mici, frigărui şi pastrama de oaie, pentru a-i arăta omologului său din ţara vecină "calitatea produselor pe care le fac românii", precizând că va degusta şi alte produse din carne de oaie cu ocazia zilei de 1 mai.

"Pe data de 30 aprilie începe întâlnirea organizată la nivelul Uniunii Europene pe o temă importantă: dublu standard (standarde duble ale calităţii produselor alimentare n.r.). Nu puteam să lipsesc de la această dezbatere, de la acest forum şi voi prezenta aceste produse, altele le voi mânca să văd care este gustul. Am apreciat modul de prezentate, este un mod elegant şi modern pe care îl solicită consumatorul. (…) Deci de 1 mai sunt în Bulgaria", a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, întrebat ce va face în ziua de 1 Mai, în timp ce se afla la raftul cu produse din carne de oaie dintr-un magazin Kaufland.

Valer Hancaş, directorul de Comunicare şi Corporate Affairs al Kaufland România, i-a prezentat ministrului Daea cele 12 produse din carne de oaie listate vineri în această reţea de magazine, în urma unui parteneriat încheiat cu Cooperativa Agricolă "Ţara Mea".

"Avem 12 produse listate în programul derulat cu Cooperativa "Ţara mea", un program care vine în sprijinul fermierilor mici şi mijlocii sau chiar mari, important este că reprezintă fermierii români. Kaufland a alocat deja poziţia corectă a cărnii de oaie la rafturile din hipermarket. Avem chiar şi specialităţi, reţete inedite, cum ar fi chiftele de berbecuţ, muşchiuleţi de oaie care este o specialitate şi un deliciu pentru cunoscători, pastrama de oaie condimentată după o reţetă tradiţională, coaste de berbecuţ, amestec pentru tocăniţă. (…) Fiecare gospodină are posibilitatea de a alege când vrea să gătească ceva din carne de oaie. Azi avem prima livrare, circa 3,5 tone, iar de 1 mai o să avem peste tot", a precizat Hancaş, întrebându-l pe Daea care este părerea sa despre aceste produse.

După un răgaz de câteva minute în care ministrul a studiat produsele, dar şi preţul acestora, a răspuns: "Am o părere bună, mă uit la sortimente şi la preţ. Primul pas l-aţi făcut. E un pas mare pentru că în România este greu să vinzi carcasa. Bine că aţi ajuns să faceţi din animalul sacrificat diverse produse şi categorii pe care consumatorii să le aleagă în funcţie de preferinţă, gust şi preţ".

Daea i-a întrebat şi pe crescătorii de ovine dacă mai recunosc oaia, în varianta prezentă la raft, iar unul dintre ei a replicat:
"Noi o recunoaştem domnule ministru, pentru că o secţionăm aşa de zeci de ani, dar aici este o calitate mult mai superioară faţă de ce facem noi la stână şi la fermă".

În ceea ce priveşte relaţia cu hipermarketul, fermierul a spus că este un început, dar speră "să prindă rădăcini cât mai adânci".

Şeful de la Agricultură i-a cerut consilierului său să ia nişte pastramă, mici şi frigărui, evident din carne de oaie, pentru că "vreau să le iau cu mine în Bulgaria şi le dau domnului ministru din Bulgaria".

"Avem acea întâlnire acolo, vreau să le arat aceste produse care se fac în România. Mă folosesc de acest eveniment pe care îl am pe data de 30 aprilie. Întrucât este un forum pe dublu standard, este un motiv suplimentar să facem şi schimb de produse ca să vadă calitatea produselor pe care le fac romanii şi să fie convinşi că suntem pe drumul cel bun, dar să vedem şi ce se întâmplă la ei", a adăugat ministrul Agriculturii, îndreptându-se spre casa unde trebuia să plătească produsele şi cerându-le ziariştilor să nu îl urmărească.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Kaufland România şi Cooperativa Agricolă "Ţara Mea" au încheiat vineri un parteneriat în cadrul programului "Alege oaia" prin care 12 produse din carne de oaie, marca "Ţara Mea" sunt disponibile la vânzare începând de vineri în magazinele Kaufland.

Toate cele trei federaţii de oieri din România şi 10 asociaţii au semnat parteneriatul cu Cooperativa "Ţara mea", reprezentând 93% din producţia românească de carne de oaie. Cooperativa îşi propune să livreze pe parcursul unui an carne de oaie în valoare de 9 milioane de euro.

În prezent produsele sunt pe rafturile magazinului Kaufland din Barbu Văcărescu, dar în câteva zile vor fi şi în alte 72 de magazine din ţară şi ulterior în toată reţeaua.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img