miercuri, 24 aprilie, 2024

Daniel Onofrei, prefectul judetului Vaslui a fost prezent festivitatile organizate la mormântul eroului Constantin Țurcanu

Distribuie:

Publicat:

“Astăzi se împlinesc 90 de ani de la moartea sergentului erou Constantin Țurcanu, legendarul vasluian cunoscut și sub numele de Peneș Curcanul.

Cu această ocazie ACMFRR (Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și în Retragere) “Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu” a organizat, împreună cu MAPN , un eveniment de cinstire a eroului nostru, printr-o comemorare cu ceremonial militar, religios și cu onoruri militare, la mormântul eroului Constantin Țurcanu din cimitirul “Eternitatea” Vaslui.

Povestea lui Peneș Curcanul este povestea eroului român, un român care și-ar fi dat viața pentru țară. Viața lui este o poveste adevărată care ne demonstrează că adevăratul patriotism nu are bariere în timp și spațiu.

Considerat un stindard al luptei pentru independenţă, Constantin Ţurcanu a fost veteranul a patru campanii purtate de armata română: Războiul de Independenţă 1877 – 1878, al doilea război balcanic, 1913, Primul Război Mondial 1916 – 1918 şi campania din Ungaria, 1919. După căderea redutei de la Plevna, răniţii din Regimentul 13, printre care şi Constantin Ţurcanu, au fost aduşi peste Dunăre, într-un spital de campanie improvizat la Turnu Măgurele. Aici avea să-l întâlnească pe poetul Vasile Alecsandri, care avea să-l fixeze în memoria colectivă a românilor drept ”Peneş Curcanul”, denumire care îşi avea originea de la penele pe care dorobanţii le purtau la căciuli.

Pentru curajul său, Constantin Țurcanu a fost decorat de regele Carol I cu ordinul „Steaua României”.

Peneș Curcanul a fost la înălțimea celor mai viteji apărători ai țării noastre, iar pentru dragostea de țară, pentru faptele de vitejie și simțul rar al datoriei, se cuvine să-l cinstim și să-l onorăm. “ se arata in postarea domnului prefect Daniel Onofrei de pe reteaua se socializare

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img