vineri, 19 aprilie, 2024

De ce anumite lucruri ne atrag mai mult? Cum se explica ca unele persoane par mai sexy decat altele?

Distribuie:

Publicat:

De ce parul lung sau barba pot face dintr-o anumita persoana un model de senzualitate si atractie, iar alta complet dezgustatoare si deranjanta?

Anumite trasaturi ale barbatilor sunt considerate de femei deosebit de atractive, iar unele trasaturi pe care le poseda femeile, barbatii le considera atragatoare.

In acest  video de la SciShow, Hank Green vorbeste despre istoria din spatele biologiei si evolutiei si anume de ce suntem atrasi de anumite persoane.

Este perfect logic: reprezentantii unui sex, si asta se refera la toate speciile, vor fi atrasi de cei de sexul opus care detin  anumite trasaturi specifice. Iar reprezentantii care detin aceste trasaturi specifice se vor dovedi cei care Isi vor Imprastia genele In masa populatiei acestei specii.

Perceptia generala vine de la Charles Darwin care a emis ipoteza ca unii indivizi sunt mai activi decat altii din cauza selectiei sexuale.

Frumusetea este o trasatura vizibila a sanatatii si a genelor bune pe care le are purtatorul lor, un exemplu este masculul paun.

Oamenii nu se deosebesc prea mult de pauni si se trateaza reciproc dupa trasaturile fizice, la fel ca pe timpurile cand elementele fizice, vizuale, Ii oferea individului avantaje enorme de supravietuire. 

Dar care este, totusi, trastura esentiala care ne face sa numim unii oameni frumosi iar altii mai putin? Raspunsul este simetria bilaterala. Oamenii sunt atrasi de cei ale caror corpuri si fete sunt identice In ce priveste similitudinea Intre partile corpului, dreapta si stanga.

Neconcordanta Intre aceste parti ale corpului pot releva probleme In dezvoltarea timpurie. Hank Green mentioneaza si importata hormonilor sexuali: testosteronul la barbati si estrogenul la femei. Oamenii care produc cantitatea ideala de hormon, care li se cuvine dupa gen, sunt mai putin susceptibili de a se Imbolnavi de cancer, diabet, afectiuni cardio-vasculare. Pe langa acest lucru, femeile care produc cantitatea necesara de estrogen au un risc mai mic de a nu concepe un copil sau de infertilitate.

Pe langa hormoni, Hank Green vorbeste despre faptul ca fiecare persoana In parte emite semnale chimice subtile numite feromoni, care ofera reprezentantului de sex opus o idee despre profilul sau genetic.

Studiile au demonstrat ca barbatii si femeile deopotriva sunt atrasi de semenii lor care se aseamana cu ei Insisi, cu o singura exceptie: ei prefera indivizi cu o gena diferita din sistemul imunitar, numita Major Histocompatibility Complex (MHC).

Combinarea a doua variatii de gene MHC ofera sanse mai mari de a combate bolile ce vor aparea pe viitor. Iar feromonii pe care Ii emitem, de fapt, spun celor din jurul nostru despre ce tip de MHC avem.

Concluzia lui Hank este: “Frumusetea este un limbaj care transmite informatii despre sanatate si fertilitate, iar restul este complicat”.

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img