miercuri, 8 mai, 2024

De ce combinatia cafea-tigara ar putea fi mortala?

Distribuie:

Publicat:

Fumatul afecteaza capacitatea de a gusta aromele amare mai mult decat oricare alte arome. Intr-un nou studiu publicat in revista Chemosensory Perception, cercetatorii au descoperit ca fumatul provoaca modificari structurale permanente ale limbii, degradand capacitatea mugurilor de gust de a detecta aromele semnificative ale bauturii noastre preferate de dimineata.

Desi este cunoscut de mult timp ca substantele chimice toxice din tutun estomeaza simtul gustului fumatorilor, acest nou studiu a ajuns la concluzia ca fumatul are un impact pe termen lung asupra gustului si ca aromele amare sunt afectate in mod semnificativ. Cercetatorii de la Spitalul Pitié-Salpêtrière din Franta au testat capacitatea a 451 de angajati din spitalele pariziene pentru abilitatea de a recunoaste cele patru arome de baza (dulce, acru, sarat si amar), participantii fiind impartiti in trei grupe, dupa cum urmeaza: fumatori, nefumatori si persoane care au renuntat la fumat.

Cand au fost evaluati pentru abilitatea lor de a gusta aromele amare, unul din cinci fumatori (19,8%) nu a putut recunoaste esantioanele, iar in cazul fostilor fumatori fiind si mai rele statisticile: unul din patru (26,5%) nu si-a dat seama ca a degustat ceva amar. Aceste rezultate au fost comparate cu unul din zece nefumatori (13,4%) care nu a putut identifica probele amare, iar aceste rezultate reprezinta vesti proaste, avand in vedere ca cercetarile subliniaza faptul ca gustul amar poate fi identificat in general la concentratii foarte scazute.

Recunoasterea gusturilor sarate, dulci si acre nu a fost influentata de fumat. Recunoasterea gustului amar a fost gresita in randul a 13,4%, 19,8% si 26,5% dintre nefumatori, fumatori si fosti fumatori. Lucrarea a subliniat ca aceste rezultate au aparut in ciuda relatiei cunoscute dintre fumat si consumul de cafea si, de asemenea, s-a descoperit ca bei mai putina cafea atunci cand renunti la fumat.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img