joi, 28 martie, 2024

De ce conteaza cat de mare ai colesterolul la tinerete: Ar putea indica probleme cardiace la varsta a doua

Distribuie:

Publicat:

A avea colesterolul crescut în timpul adolescenței sau al tinereții (până în 30 de ani) crește riscul unei persoane de a face un atac de cord, un accident vascular cerebral sau alte evenimente cardiovasculare la vârsta mijlocie.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Maryland sugerează că un colesterol crescut în timpul adolescenței și în jurul vârstei de 20 de ani crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau alte evenimente cardiovasculare la vârsta mijlocie. Mai mult, acest risc crescut persistă chiar și la cei care au reușit să își coboare colesterolului la un nivel sănătos înainte de a ajunge la 40 de ani, relatează doc.ro.

Cercetarea vine în sprijinul medicilor care au un motiv în plus pentru a interveni mai din timp pentru a trata nivelurile ridicate de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), așa-numitul tip de colesterol „rău”, susțin autorii studiului. De asemenea, lucrarea oferă îndrumări pentru viitoarele studii de intervenție care vizează stoparea epidemiei mondiale de boli cardiace și accident vascular cerebral.

Colesterolul rău (LDL) crescut în adolescență are efecte negative la maturitate

Cercetarea de față s-a bazat pe datele din Studiul de dezvoltare a riscului arterei coronariane la adulții tineri (CARDIA). Acest studiu în derulare, finanțat de Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui, a început în urmă cu 35 de ani, recrutând 5.000 de tineri adulți cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani. De atunci, a urmărit această cohortă pentru a înțelege modul în care caracteristicile individuale, stilul de viață și factorii de mediu contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare mai târziu în viață.

Astfel, oamenii de știință au descoperit că a avea un nivel crescut de colesterol LDL la o vârstă fragedă sporește riscul de a dezvolta boli de inimă mai târziu, iar acest risc crescut persistă chiar și la cei care au reușit să își scadă ulterior nivelul de LDL. De exemplu, două persoane cu același nivel de colesterol la vârsta de 40 de ani pot avea riscuri foarte diferite de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral (persoana care avea colesterol mai mare în adolescență fiind mai susceptibilă la boli cardiovasculare).

CONTINUAREA PE EXQUISL.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img