vineri, 19 aprilie, 2024

De ce coronavirusul este foarte, foarte contagios

Distribuie:

Publicat:

Coronavirusul este o boală respiratorie care este transmisă în 80% din cazuri de către mâini prin picături respiratorii expulzate de nas sau gură atunci când o persoană tuseste sau strănuta. Aceste picături pot fi apoi găsite pe obiecte sau suprafețe din apropiere. Puteți contracta virusul prin atingerea acestor obiecte contaminate sau suprafețe murdare, apoi punându-vă mâinile la ochi, nas sau gură. Ar trebui să știți că, în medie, ne atingem fața cu mâinile o dată pe minut!

Concret, putem lua virusul dacă… bem din același pahar ca o persoană infectată, dacă o sărutăm, dacă nu se spală pe mâini și daca atingem aceleași obiecte ca ea.

De ce coronavirusul este foarte contagios? Cât durează coronavirusul pe suprafețe?

Cât poate trăi Covid-19 pe o suprafață? „Coronavirusurile supraviețuiesc câteva ore în mediul exterior, pe suprafețe inerte uscate. Într-un mediu apos, aceste virusuri pot supraviețui câteva zile”, sustine Institutul Pasteur din Franta.

Dar transmisibilitatea ridicată a coronavirusului COVID-19 nu este legată de supraviețuirea sa pe suprafețe, ci de transmiterea lui atunci când tușești, strănuti, discuti sau prin picăturile expulzate și transmise de mâini. De aceea, este esențial să respectați gesturile de barieră (spălarea mâinilor după atingerea suprafetelor) și măsurile de distanțare socială.

Dacă cineva din gospodărie este bolnav și prezintă simptome (tuse, strănut etc.), pe lângă curățarea obișnuită, suprafețele care sunt frecvent atinse cu mâinile trebuie curățate și dezinfectate de două ori pe zi. Este vorba despre mânerele ușilor, întrerupătoarele, mesele, podelele, telefoanele, tastaturile etc. Produsele de curățare utilizate frecvent (în special înălbitorul) sunt eficiente împotriva COVID-19.

Coronavirusul persistă în aer?

Virusul este prezent în mediu? Persistă în aer? Ce știm este că virusul este transmis prin secreții respiratorii. „Virusul nu circulă în aer, dar poate ajunge la o persoană din apropiere (

De ce coronavirusul este foarte contagios?

SARS-CoV-2 este foarte contagios: rata de reproducere a acestuia este cuprinsă între 2 și 3, adică un caz în prezența a 100 de persoane poate contamina 2 – 3 persoane. Aceeași contagiozitate a unei răceli, dar o contagiozitate mult mai mică decât rujeola (8). Dar, dacă coronavirusul este foarte contagios, este în principal pentru că se răspândește într-o populație neimunizată și nevaccinată. Spre deosebire de gripă, nu există nicio barieră imunologică care să-i limiteze răspândirea (apărările noastre imune persistă de la an la an). Aceasta explică de ce vedem o creștere exponențială a numărului de cazuri. De asemenea, este un virus foarte contagios înainte de a fi simptomatic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img