miercuri, 24 aprilie, 2024

De ce diabeticii au riscuri mai mari de a face forme severe de Covid-19

Distribuie:

Publicat:

Coronavirus – risc mare pentru diabetici. Diabeticii prezintă mai multe riscuri de complicații ale coronavirusului. Cum să vă protejați și cum să gestionați boala în aceasta perioada?

Pacientii diabetici cu Covid-19 au un risc mai mare de a dezvolta complicații severe. Acesta este în special cazul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani, pacienților cu boli infecțioase, boli cronice precum hipertensiunea arterială, precum și a femeilor imunocompromise, obeze și gravide. În forme mai severe, apar dificultăți de respirație, uneori ducând la spitalizare la terapie intensivă și, în cazuri rare, la deces.

Coronavirus – risc mare pentru diabetici

Virusul poate afecta ambele tipuri de diabet. „Diabeticii riscă să aibă Covid-19”, asigură dr. Jean-François Thébaut, vicepreședinte al Federației Franceze de Diabetici. „Pe de altă parte, în caz de contaminare, acestea pot dezvolta forme mai grave”, explică el. Acest lucru a fost observat în China. Factorii serioși care au apărut au fost hipertensiunea, diabetul, precum și patologiile cardiovasculare. A priori, diabeticii de tip 2 ar avea mai multe riscuri, deoarece sunt adesea pacienți mai în vârstă.”

Creșterea continuă a zahărului din sânge poate afecta sistemul imunitar și poate crește riscul unei infecții secundare. Riscul de infecție severă și moarte ar fi chiar „dublat sau chiar triplat”, în conformitate cu dr. Boris Hansel, diabetolog la spitalul Bichat din Paris, intervievat de Europa 1. În plus, subiecții care au atât diabet cat și problemele cardiace, pulmonare sau renale prezintă un risc mai mare pentru o formă severă de Covid-19, comparativ cu persoanele cu diabet care nu au alte probleme de sănătate.

Coronavirus – risc mare pentru diabetici. Gestionarea diabetului în aceasta perioada

Pentru a limita răspândirea virusului, guvernul a decis ca populația poate ieși cu un certificat și numai dacă este necesar.

Acesta este motivul pentru care se recomandă persoanelor cu diabet să aibă medicamentele necesare acasă cel puțin două săptămâni:

Insulină dacă este necesar;
Mijloace de injecție (ace, catetere și rezervoare de pompă sau păstăi, schema de înlocuire în cazul tratamentului cu pompă);
Mijloace pentru corectarea unei posibile hipoglicemii cu „cel puțin un kit Glucagen”.

Diabeticii sunt invitați să monitorizeze mai îndeaproape nivelul de glucoză și, dacă este necesar, acetonă. De asemenea, este recomandabil să aveți contactele medicilor dumneavoastră, farmacistului și numerelor de urgență disponibile. „Este, de asemenea, recomandat să amânați examene medicale inutile”, spune dr. Thébaut.

Dr Mihaela Posea, medic specialist de diabet, nutriţie, boli metabolice, doctor în medicină, acreditată de Federaţia Mondială a Obezităţii, la Clinica Smart Nutrition explică, pentru Adevarul, care sunt, în această perioadă, riscurile pentru pacienţii cu diabet şi face câteva recomandări în beneficiul acestora.

„Prima ipoteză este aceea că valorile mari ale glicemiei se asociază cu o scădere a imunităţii organismului. A doua ipoteză ia în calcul dezechilibrul glicemic care conduce la un status proinflamator permanent, cu scăderea rezistenţei în faţa virusului. lte două variante ar fi acelea că virulenţa SARS- Cov-2 poate fi mare în prezenţa hiperglicemiei şi că virusul modifică metabolismul glucozei. Se ştie însă că diabetul, bolile cardiovasculare, bolile renale, vârsta înaintată sunt factori favorizanţi ai unei evoluţii severe în caz de orice infecţie, adaugă medicul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img