vineri, 19 aprilie, 2024

De ce e bine să stai la soare dacă suferi de psoriazis

Distribuie:

Publicat:

În sezonul estival, pacienţii cu psoriazis pot observa o ameliorare a bolii, expunerea moderată la soare fiind chiar indicată în cazul lor. Totuşi, pentru a evita eventualele probleme care pot să apară, este bine să se ţină cont de sfaturile medicului dermatolog.

În jur de 2% din populaţia mondială suferă de psoriazis, afecţiune cronică autoimună depistată mai ales în intervelul de vârstă 15 – 30 de ani. Boala apare pe fond genetic, fiind influenţată şi de diverşi factori de mediu, printre care stresul, anumite infecţii, traumatismele şi unele medicamente.

Cum se manifestă şi în ce constă tratamentul

Printre simptomele afecţiunii se numără porţiunile de piele solzoasă, roşiatică şi cu scuame albe, apărute la nivelul scalpului, coatelor, mâinilor, modificarea culorii unghiilor în galben-portocaliu şi umflarea articulaţiilor, în caz de artrită psoriazică, potrivit clicksanatate.ro. Boala este diagnosticată, de cele mai multe ori, pe baza examenului clinic.

Când suprafaţa pielii cu leziuni este mai mică de 5% din corp, se recomandă tratamentele locale (dermatocorticoizi, retinoizi topici etc.). Pentru plăcile de psoriazis groase se are în vedere subţierea lor pentru a se obţine uşurarea pătrunderii în piele a medicaţiei topice sau a ultravioletelor, iar pentru acest lucru se folosesc diverse terapii precum cele cu acid salicilic. Dacă suprafaţa afectată este mai mare de 5-10%, se recomandă medicaţie orală sau fototerapie. O opţiune sunt şi tratamentele biologice.

Razele soarelui pot avea efect benefic

Expunerea moderată la soare în cazul pacienţilor cu psoriazis poate avea efecte pozitive. Razele UV acţionează asupra cauzei bolii, respectiv creşterea rapidă şi exagerată a celulelor pielii. De altfel, în sezonul rece, când bolnavii de psoriazis nu beneficiază de efectele benefice ale ultravioletelor naturale, fototerapia este o opţiune de tratament.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img