vineri, 29 martie, 2024

De ce e bine sa mananci cartofi copti

Distribuie:

Publicat:

Un nou studiu a scos la iveala ca persoanele care sufera de colon iritabil pot scapa de simptome cu ajutorul cartofilor copti.

Intr-un experiment efectuat la Universitatea din Trondheim, Norvegia, cercetatorii au urmarit evolutia a 400 de pacienti ce sufereau de sindromul colonului iritabil.

Oamenii de stiinta au descoperit ca un consum regulat de cartofi copti a redus aproape cu jumatate severitatea simptomelor de constipatie.

Desi nu s-a stabilit cu claritate cauza acestui fenomen, oamenii de stiinta considera ca un rol important ar putea fi jucat de fibrele si amidonul din cartofi.

Sindromul de colon iritabil se manifesta prin dureri de burta, constipatie, balonare, diaree, scaune insotite de sangerare.

Medicii sustin ca din ce in ce mai multi tineri sufera de sindrom de colon iritabil. „Una din trei persoane sufera de aceasta boala“, precizeaza medicul gastroenterolog Alina Popescu.

Sindromul de colon iritabil este o afectiune greu de prevenit, deoarece nu se stiu exact cauzele care provoaca aceasta boala. Medicii spun insa ca este bine ca acei afectati sa acorde o importanta mai mare alimentatiei. „Daca scaunele sunt rapide, recomand pacientilor sa nu manance gras, sa evite cascavalul, sa nu bea lactate“, spune medicul internist Doru Cristian Gavrila.

In cazul in care afectiunea se manifesta prin constipatii, sunt indicate alimentele bogate in fibre vegetale. Cum boala apare in special la persoanele ambitioase, foarte agitate, cu o personalitate puternica, oameni care nu accepta infrangerile si care vor sa realizeze multe in scurt timp, ar fi bine sa fie redus consumul de cafea si bauturi tip Cola. Pentru refacerea florei intestinale, specialistii subliniaza ca este importanta alimentatia. (sursa: doctorulzilei.ro)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img