sâmbătă, 20 aprilie, 2024

De ce e important sa consumam regulat portocale

Distribuie:

Publicat:

Potrivit American Heart Association, consumul zilnic de citrice, cum sunt portocalele, grepgrutul, mandarinele, clementinele etc., poate reduce cu 19% riscul de accident vascular ischemic în cazul femeilor. Este bine cunoscut faptul ca reducerea cantitatii de sare ajuta la reglarea tensiunii arteriale, însa ceea ce multi oameni nu stiu este ca aportul crescut de potasiu poate avea acelasi efect benefic. Totodata, nivelul de potasiu în limite normale este asociat cu un risc mai mic cu 20% de a muri din diverse cauze. Statisticile arata ca mai putin de 2% din populatia adulta respecta recomandarea de a consuma cel putin 4700 mg de potasiu zilnic. Portocalele sunt bogate în vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, C), minerale (calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier, magneziu, sodiu), fibre, grasimi si proteine, 100 g de fruct avand doar 60 de calorii. Stratul alb al cojii ajuta la combaterea febrei, stimuleaza sistemul imunitar, activitatea pancreasului si a vezicii biliare, are efect antibacterian. 

Între beneficiile consumului de portocale asupra sanatatii organismului amintim faptul ca: previne aparitia afectiunilor renale, reduce riscul formarii calculilor renali; reduce riscul aparitiei cancerului, în special a celui hepatic, pulmonar, stomacal, de colon, mamar, si melanomul; reduce nivelul colesterolului în sange; întareste sistemul imunitar; previne degenerarea maculara, îmbunatateste vederea; mentine sanatatea pielii; regleaza presiunea arteriala; previne instalarea osteoporozei; protejeaza sistemul cardiovascular; previne obezitatea; mentine buna functionare a creierului; previne bolile psihice (depresie, atac de panica); previne aparitia ulcerului stomacal, daca se consuma o portocala pe zi; reduce riscul de a dezvolta artrita reumatoida;

De asemenea, mentine sanatatea sistemului respirator; este adjuvant în caz de constipatie; mentine sanatatea colonului;
combate obezitatea, ajuta la scaderea în greutate; previne aparitia diabetului; oxigeneaza si purifica sangele; întareste sistemul osos si dintii; ajuta digestia, elimina senzatia de balonare, arsurile la stomac si greata. Fructele se consuma drept gustari, înainte sau dupa masa cu 2 ore, pentru a evita fermentatia în tractul digestiv. Se recomanda a se consuma 3-5 portocale zilnic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img