sâmbătă, 20 aprilie, 2024

De ce e important sa facem zilnic inviorarea

Distribuie:

Publicat:

Educatia deficitara în ceea ce priveste sanatatea si igiena corpului face ca multi dintre noi sa neglijeze gimnastica de dimineata. De asemenea, prinsi în agitatia zilnica, multi uita sa-si menajeze bratele si în special umarul, suprasolicitandu-le. Pregatirea de dimineata pentru o noua zi de munca fizica sau intelectuala presupune cateva etape ce nu pot fi neglijate, în conditiile impuse de ritmul alert al acestui început de mileniu. Dimineata, dupa toaleta cu rol igienic, de schimbare a circulatiei sanguine si de tonifiere nervoasa, urmeaza înviorarea fizica, cu o gimnastica generala, necesara pentru cresterea supletii articulare si musculare. Urmeaza apoi masa, constand într-o gustare mai frugala sau mai consistenta, precum si o concentrare psihica asupra problemelor zilei. Ordinea celor necesare de parcurs, la început de zi, depinde de varsta, sex, educatie, antrenament, ambitie.

În ceea ce priveste gimnastica de înviorare, aceasta este neglijata de cei mai multi dintre oamenii care muncesc, dar chiar si de tineri, constituind o carenta de educatie care se repercuteaza nefavorabil asupra unei zile de munca.
Înviorarea, încalzirea sau antrenarea de dimineata presupune mobilizarea tuturor segmentelor corpului, cu miscari ample si energice. Aceasta se poate realiza în aer liber, în balcon, în casa, cu sau fara muzica, cu un ritm mai alert, cu o durata de 5 pana la 20 de minute. Unii prefera alergarile sau un înot scurt, tonifiant. Daca cele mai sus enumerate nu sunt facute zilnic din lene, din neglijenta sau din neîntelegerea utilitatii lor, ar fi bine sa faceti macar alt gen de exercitii: sa urcati si sa coborati scarile în fiecare zi sau sa mergeti pe jos 1-2 kilometri, înainte de începerea programului de lucru.

Daca înca nu v-ati obisnuit cu un astfel de program în fiecare dimineata, ganditi-va ca la balerini, la dansatori, la sportivi sau la militari, care, prin încalzirea de dimineata, îsi pun în valoare toate calitatile pe care le au si îsi dezmortesc organismul. De asemenea, conducatorii de state sau marile personalitati, în ciuda programului de lucru extrem de încarcat, nu neglijeaza cele cateva minute de gimnastica matinala, care ar putea sa le mobilizeze calitatile fizice si intelectuale în ziua care începe.

Foarte important este ca în timpul zilei sa nu uitati sa faceti miscari de dezmortire si sa nu va suprasolicitati umerii, unele dintre cele mai sensibile dar si utile articulatii. Umarul este o articulatie importanta prin faptul ca de aici porneste mana sa efectueze comenzile venite de la creier. De aceea, articulatiile asigura miscari ale bratului în toate directiile. Pentru ca umarul nu mai este o articulatie de sprijin, ca la patrupede, oasele care participa la aceasta jonctiune, adica omoplatul si capul humerusului vin foarte putin în contact. Toata stabilitatea, forta, mobilitatea, precizia este asigurata de un ansamblu de muschi, tendoane, tesuturi de alunecare de mare precizie si mare rezistenta, dar si foarte vulnerabile cand se depaseste limita de rezistenta si structura. Umarul ne permite sa ridicam greutati, sa le proiectam în fata, în spate sau chiar deasupra capului, desi nu are un sistem de contrabalans deosebit. În acelasi timp, poate fi deteriorat în structurile si în functionalitatea sa prin suprasolicitare nerationala, cand, ca o reactie de aparare, apare durerea. În aceste cazuri, repaosul este un remediu binevenit si de multe ori suficient.

Traumatismele cu luxatii, adica iesirea capului humerusului, fracturile oaselor bratului sau omoplatului trebuie rezolvate de medicul ortoped, cu respectarea repaosului impus de acesta, dupa care urmeaza recuperarea functionala, pentru a recapata calitatile, care, din pacate, nu mai pot fi la fel cu cele ale unui umar normal. Din acest motiv, prevenirea surmenajului consta mai întai dintr-o analiza atenta referitoare la ceea ce putem si ce nu putem face, la ce sunt si la ce nu sunt antrenati umerii nostri. De asemenea, este indicat sa faceti de 2-3 ori pe an balneo-fizio-terapie recuperatorie, pentru a nu invalida mai mult sau mai putin membrele superioare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img