marți, 23 aprilie, 2024

De ce este esential sa ne odihnim

Distribuie:

Publicat:

Consacram dormitului un sfert din viata. A dormi este o nevoie fiziologica esentiala pentru organism, asa cum este cea de a manca sau de a bea apa. Aceasta activitate este necesara pentru buna stare fizica si cea psihica.

•    IMUNITATE. Somnul este necesar pentru sustinerea sistemului imunitar, acest lucru fiind confirmat de numeroase studii. Lipsa odihnei slabeste capacitatea imunitatii de a ne proteja de infectii. in convalescenta, repausul la pat este esential pentru a ne pune pe picioare.

•    MEMORARE si INVatARE. in timp ce dormim, creierul stocheaza si triaza informatiile pe care le primeste pe parcursul zilei. Somnul are un rol vital in consolidarea informatiilor, necesara pentru memorare, invatare si in sustinerea concentrarii.

•    HORMONI. in copilarie, secretia hormonilor de crestere are loc in timpul noptii. Tulburarile de somn influenteaza secretia mai multor hormoni. De pilda, lipsa odihnei poate perturba hormonii implicati in controlul apetitului, grelina si leptina, dezechilibru care favorizeaza ingrasarea. La randul lui, somnul depinde de melatonina, hormon implicat in reglarea ritmului circadian.

•    REGENERARE CELULARA. Pe parcursul somnului de noapte, celulele se regenereaza de 3 ori mai rapid ca in timpul zilei. De pilda, pielea se cicatrizeaza mai repede noaptea.

stiai ca… exista o Zi Mondiala a Somnului? Anul acesta, este marcata pe 16 martie?

De cate ore de somn avem nevoie in functie de varsta

VARSTA    DURATA SOMN

0-3 luni    14-17 ore

4-12 luni    12-15 ore

1-2 ani    11-14 ore

3-5 ani    10-13 ore

6-13 ani    9-11 ore

14-17 ani    8-10 ore

18-25 ani    7-9 ore

26-64 ani    7-9 ore

Peste 65 ani    7-8 ore

Un somn, mai multe faze

Somnul nu este o activitate „liniara“, ci are mai multe etape. Astfel, exista somnul superficial non-REM si cel paradoxal sau REM (rapid eye movement – miscarea rapida a ochilor). Atipirea este primul stadiu al somnului non-REM, etapa cand putem fi treziti usor de zgomote, de plida. Urmeaza somnul mediu sau lejer, care reprezinta intre 40% si 50% din timpul pe care il petrecem dormind. in aceasta etapa, ritmul cardiac incetineste, iar temepratura corpului scade.

Urmeaza somnul adanc sau profund, in timpul caruia este greu sa fim treziti si care reprezinta 20% din durata odihnei. Este un somn cu functii reparatoare si regeneratoare pentru organism, de care avem nevoie pentru energia de a doua zi.

Etapa corespunzatoare momentului in care visam este somnul paradoxal sau REM. Este o faza in cadrul careia creierul este activ, respiratia si ritmul cardiac cresc, ochii se misca, iar musculatura „paralizeaza”, pentru a ne impiedica sa actionam conform senzatiilor care apar in vise. Somnul REM apare de 4-5 ori in timpul unui somn de 8-9 ore.   

sursa: clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img