sâmbătă, 20 aprilie, 2024

De ce este importantă pentru creier serotonina: Cum poți crește natural ”hormonul fericirii”

Distribuie:

Publicat:

Serotonina este un neurotransmițător care influențează multe funcții din organism și din creier. Serotonina scăzută este unul dintre factorii care pot contribui la accentuarea stresului și la dezvoltarea depresiei, dar se pot lua unele măsuri pentru a crește nivelul acestui hormon. Nivelul acestui neurotransmitator ne influențează comportamentul, starea de spirit și memoria.

Ce este serotonina

Serotonina sau 5-hidroxitriptamina (5-HT) este un mesager chimic care se găsește în întregul corp. Aceasta mai este cunoscută și sub denumirea de „hormonul fericirii”. Acest produs chimic joacă un rol important în reglarea unei serii de funcții corporale: mișcările intestinale, starea de spirit, somnul, coagularea sângelui, sănătatea oaselor și funcția sexuală.

Corpul combină triptofanul cu o enzimă pentru a face serotonină. În timp ce alte zone ale corpului produc serotonină, substanța chimică este cel mai frecvent întâlnită în creier, unde serotonina îndeplinește rolul unui neurotransmițător. Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice care transmit mesaje în zona creierului pentru a susține funcționarea acestuia, potrivit doc.ro.

De ce este serotonina importantă

Există multe teorii despre rolul serotoninei în creier. O idee des întâlnită este că serotonina¹ contribuie la rețelele cerebrale care reglează stresul și anxietatea. De asemenea, această substanță influențează o persoană să aibă mai multă răbdare și îi dezvoltă capacitatea de a face față mai ușor problemelor inerente care apar în viață.

Când nivelul de serotonină este normal, te simți mai fericit, mai calm, te concentrezi mai ușor asupra sarcinilor pe care le ai de rezolvat, ești mai puțin anxios în fața situațiilor tensionate și ești mai stabil din punct de vedere emoțional. Serotonina pare să joace un rol în mai multe afecțiuni mentale, inclusiv tulburări precum depresia și anxietatea, o carență de serotonină ducând la insomnii, depresie și tulburări anxioase. De altfel, unele medicamente antidepresive obișnuite cresc nivelul de serotonină ca mod de a trata depresia.

Continaurea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img