marți, 16 aprilie, 2024

De ce este important sa mancam lent

Distribuie:

Publicat:

Mancatul nu este doar un gest reflex prin care aprovizionam organismul cu resurse. Modul in care obisnuim sa ne hranim are efecte diferite asupra functionarii organismului.

Iata 5 motive pentru a manca mai lent:

1. Mancatul lent reduce apetitul

Daca mancati mai lent, pofta de mancare se reduce treptat. Creierul are nevoie de 15-20 de minute pentru a transmite semnale ca sunteti deja satui. Este nevoie de ceva timp ca sa te simti satul, asa ca ofera-i organismului acest timp. Cand inghiti mancarea repede, reusesti sa mananci prea mult pana simti momentul de saturatie.

2. Mancatul lent ajuta la controlul greutatii

in urma unor studii au fost gasite dovezi ca exista o legatura directa intre viteza de consum a alimentelor si indicele de masa corporala.

3. Mancatul lent amelioreaza digestia

Se stie ca digestia incepe in gura unde saliva se amesteca cu alimentele si incepe prin a le descompune astfel incat organismul sa le poata digera si sa poata genera energie. Daca veti mesteca minutios mancarea, atunci digestia va fi completa. Cu alte cuvinte, cu cat veti mesteca mai mult, cu atat mai buna va fi digestia.

4. Mancatul lent te ajuta sa savurezi gustul mancarii!

Cand mancati lent, incepeti sa simtiti gustul adevarat al alimentelor. Doar la o mestecare minutioasa distingeti diferite nuante ale gustului, textura si aromele. Alimentele devin mai savuroase.

5. Cantitatea vs calitatea

Amatorii de ingurgitare rapida tind sa manance mai mult, in detrimentul calitatii. Poate din cauza pretului nu va permiteti anumite produse, insa daca veti procura o cantitate mai mica, atunci veti putea manca mai putin, dar mai calitativ si mai gustos.

sursa:suntsanatos.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img