joi, 25 aprilie, 2024

De ce esti stresat. Ce se intampla in corpul tau atunci cand iti faci griji

Distribuie:

Publicat:

Stresul face parte din viaţa noastră, indiferent cât ne-am chinui să îl ţinem la distanţă. 

Fie că îl resimţim mai puternic ori mai relaxaţi, stresul experimentat pe termen lung poate avea efecte dezastruoase asupra sănătăţii noastre per total. Şi asta fără să ne dăm seama! 

De multe ori atribuim simptome precum durerea de cap, de stomac, insomnia ori tulburările de fertilitate unor cauze care nu au legătură cu stresul.

 

Însă adevărul este că multe probleme pornesc fix din cauza acestui inamic public numărul unu în societatea contemporană: stresul.

Fugim să obţinem locuri de muncă mai bine plătite, ne conformăm şi acceptăm compromisuri care contravin principiilor noastre, ne îngrijorăm că pandemia actuală de coronavirus ne poate lăsa fără un job, fără siguranţa zilei de mâine. Iar dacă mai adăugăm acestora şi un eveniment de viaţă mai puţin fericit, cum ar fi îmbolnăvirea ori decesul unei persoane apropiate, divorţul, o ceartă cu un părinte sau dificultăţile financiare, stresul ne acaparează şi ne îmbolnăveşte, la propriu.

Numeroase studii au arătat că stresul poate avea un impact devastator asupra sănătăţii noastre: creşte tensiunea arterială şi glicemia, ne dă dureri de cap, de stomac şi musculare, ne face mai sensibili în faţa virozelor sau altor infecţii, iar acestea sunt doar o mică parte dintre problemele cu care ne putem confrunta.

Care sunt cauzele stresului

Stresul poate fi declanşat de numeroşi factori, însă, de departe, locul de muncă nesatisfăcător este unul dintre cei mai importanţi. Aproape 40% dintre angajaţi susţin că locul de muncă este principala sursă de stres din viaţa lor.

Iar cauzele legate de stresul indus de locul de muncă sunt, la rândul lor, numeroase:

Prea multe responsabilităţi

Program lung de lucru

Lucrul în condiţii periculoase

Lipsa de stabilitate

Sarcinile repetitive, care nu sunt motivante

Discriminarea sau bullyingul

Stresul poate fi cauzat şi de evenimente ce ţin de viaţa personală, cum ar fi:

Decesul unei persoane apropiate

Divorţul

Pierderea locului de muncă

Mutatul în casă nou

O boală recent diagnosticată

Îngrijirea unui membru al familiei care este bolnav

Evenimente traumatizante (răpire, viol, violenţă verbală etc.)

Tulburări emoţionale (depresie, anxietate, furie, doliul, vina, stima de sine scăzută)

Uneori, sursa stresului poate fi şi un eveniment pozitiv, cum ar fi nunta sau promovarea la locul de muncă. Toate acestea vin „la pachet” cu emoţii ce pot alterna de la bucurie până la frică, incertitudine, nesiguranţă.

Ce efecte are stresul asupra organismului

Dacă stresul e o componentă zilnică în viaţa ta şi simţi că eşti tot timpul „în priză”, gata să ataci sau să fii atacat, corpul tău s-ar putea resimţi. Irascibilitatea, anxietatea, atacurile de panică, depresia, durerile de cap, de stomac, insomnia sunt doar câteva dintre efectele stresului asupra organismului.

De asemenea, atunci când eşti stresat eşti tentat să mănânci compulsiv şi nu tocmai sănătos, să consumi mai mult alcool, aspecte care pot contribui la apariţia unor probleme grave de sănătate, precum diabetul zaharat, obezitatea, hipertensiunea arterială, ciroza hepatică sau accidentul vascular cerebral.

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img