sâmbătă, 20 aprilie, 2024

De ce ”inghetam” atunci cand ne este frica?

Distribuie:

Publicat:

Frica este un fenomen psihologic asociat cu instinctul de „a lupta sau a fugi”. Decizia pe care un individ o ia tine de trasaturile de personalitate ale acestuia, dar exista si o a treia varianta: aceea de a ingheta.

Toate cele trei situatii sau raspunsuri instinctive sunt direct asociate cu surpriza, emotia pe care cineva o simte atunci cand are loc un eveniment neasteptat. Emotia poate opri restul functiilor pentru a se concentra asupra deciziei de a fugi sau a infrunta pericolul, scrie descopera.ro, care citeaza Popular Science.

De multe ori, martorii unui eveniment precum rapirea unei femei in plina strada sunt acuzati ca nu au reactionat la timp, dar vina o poate reprezenta socul resimtit care aduce chiar imposibilitatea de actiune, intrucat creierul are nevoie de intreaga capacitate pentru a procesa un astfel de eveniment neasteptat.

Mai mult decat atat, aceasta a treia varianta, de a „ingheta” pe loc, are legatura cu o inovatie a naturii si poate aparea atunci cand variantele de a infrunta pericolul sau a fugi nu pot fi aplicate. Se intampla deseori iepurilor sau altor rozatoare care nu se pot apara, dar care nici nu pot fugi.

Daca in primele doua variante poate fi vorba intr-o oarecare masura de o decizie constienta (depinde totusi de la caz la caz), a ramane nemiscat este o decizie pur inconstienta: partile primitive ale creierului nostru se activeaza si ne imobilizeaza, in ideea ca posibilul pradator isi va pierde interesul si va pleca.

De asemenea, se speculeaza ca acest blocaj are beneficii psihologice: multi care „ingheata” nu isi amintesc evenimentul, ceea ce duce la lipsa traumelor. Intamplarea este atat de socanta (precum in cazul violului sau altui atac), incat creierul nu mai proceseaza informatia care vine din exterior.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img