vineri, 19 aprilie, 2024

De ce iti curge nasul de la alimentele picante

Distribuie:

Publicat:

Este posibil sa nu simti acest lucru, dar stomacul si parti ale intestinului vor incepe de asemenea sa secrete un exces de lichid. De ce se intampla toate aceste lururi? La fel cum ai pulveriza apa pe o masina murdara, corpul uman creste productia de fluide pentru a spala condimentele. Cand gura sau gatul intalneste orice obiect strain care este nociv, organismul crede ca lichidul ajuta la eliminarea acelui obiect. Unii oameni chiar pot avea diaree sau probleme cu stomacul, ca rezultat al mucusului eliberat in mod suplimentar in tractul gastrointestinal in cazul alimentelor picante.

Un compus vegetal numit capsaicina merita sa fie mentionat pentru gustul picant al ardeilor iuti. Un studiu privind efectele fiziologice si terapeutice ale capsaicinei a constatat ca acest compus creeaza propria sa excitare a simturilor, prin activarea unui tip specific de receptor de durere. Aceasta excitare duce la senzatia de caldura sau durere arzatoare, dilatarea vaselor de sange, inrosirea pielii si cresterea temperaturii corpului. Capsaicina poate declansa aceste efecte indiferent daca este aplicata pe piele sub forma unei creme topice sau daca este consumata. Acesta este motivul pentru care anumite creme pentru artrita si durerile musculare contin capsaicina. Odata ce aceasta excitare initiala este diminuata, receptorii de durere afectati au tendinta sa fie desensibilizati, proces care poate reduce durerea la nivel local. 

Pe langa abilitatea sa de a combate durerea, capsaicina are si alte beneficii pentru sanatate. Cercetarile din China au corelat consumul de alimente picante ce contin capsaicina cu un nivel scazut al ratelor de mortalitate. În timp ce explicatiile pentru aceasta legatura sunt neclare, unii cercetatori sunt de parere ca capsaicina sustine inima si functia metabolica. Alti experti au gasit dovezi ca poate declansa o forma sanatoasa de moarte celulara care poate incetini sau preveni tipurile de mutatii care provoaca aparitia cancerului.

Exista dovezi conform carora capsaicina iti poate proteja inima si talia. Consumul de capsaicina are efecte anti-obezitate, potrivit unui studiu din 2017. Un studiu din 2015 a constatat ca aportul de capsaicina poate contracara acumularea de grasime viscerala, care se acumuleaza in intestine si in jurul organelor. Un alt studiu restrans, de 36 de adulti, a constatat ca includerea capsaicinei in regimul acestora, pentru 4 saptamani, le-a imbunatatit intr-o anumita masura functia cardiaca si arteriala, prin dilatarea sanatoasa a vaselor sanguine.

Nu este clar daca suplimentele care contin capsaicina pot oferi aceleasi beneficii ca includerea ardeiului iute in dieta ta. Unii cercetatori au descoperit ca utilizarea cremelor care contin capsaicina pe termen lung ar putea creste riscul unei persoane de a face cancer de piele, mai ales inainte de a sta la soare.

În afara acestor avertismente, cea mai mare parte a cercetarilor sugereaza ca alimentele picante sunt asociate cu o serie de avantaje. Multor oameni pare sa le placa durerea si arsura asociate cu mancarurile picante. Atunci cand vine vorba de ardeii iuti, oamenii de stiinta au descoperit ca nivelul preferat este chiar sub nivelul pe care il pot suporta oamenii. Cu alte cuvinte, le place sa impinga limitele. Unii experti au emis ipoteza ca acest tip de comportament ne poate ajuta sa ne pregatim pentru provocarile din lumea reala. Abilitatea de a tolera si chiar de a savura putin durerea indusa de capsaicina le permite oamenilor sa includa surse sanatoase de nutrienti in alimentatia lor. sursa: eva.ro

F.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img