vineri, 19 aprilie, 2024

De ce medicamentele au data de expirare

Distribuie:

Publicat:

Data de pe ambalajul medicamentelor este cea pana cand compania producatoare garanteaza eficienta si siguranta utilizarii medicamentului. Cat timp ramane un medicament sigur si eficient este un subiect de dezbatere.

In afara de substante precum insulina, nitroglicerina si antibioticele lichide, care au ingredienti activi mai putin stabili, multe medicamente pot avea o viata mai lunga decat scrie pe ambalaj, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science. „Ultima data cand am verificat, nu am vazut documentatii de specialitate asupra problemelor pe care medicamentele expirate le-au cauzat”, a precizat Lee Cantrell, director al San Diego Division din cadrul California Poison Control System.

Acum mai multi ani, Cantrell a examinat mai multe medicamente vechi, precum analgezice, pilule pentru dieta sau antihistamine. „Am gasit ca aceste medicamente, unele dintre ele mai vechi de 40 de ani, inca aveau potenta maxima”, a precizat savantul. Studiul a fost publicat in JAMA Internal Medicine in anul 2010. Cantrell a publicat alt studiu in 2017 in care a aratat ca EpiPens – auto-injectoarele folosite pentru tratarea alergiilor cu potential fatal – au pastrat 84% din potenta la mai bine de 4 ani de la data expirarii, sugerand ca in cazul unei urgente, acestea ar fi mai bune decat nimic.

Totusi, „anumite medicamente sunt expuse cresterii bacteriene, iar antibioticele slabe pot esua in tratarea infectiilor, ducand la boli mai serioase si la rezistenta la antibiotice”, au precizat reprezentantii Shelf-Life Extension Program (SLEP), program initiat de Food and Drug Administration (FDA) si Drug Enforcement Administration (DEA). S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img