miercuri, 27 martie, 2024

De ce mezelurile fac mai mult rau copiilor decat vaccinurile

Distribuie:

Publicat:

Dispretul fata de medici, neîncrederea în sistemul sanitar, selectarea informatiilor din surse obscure, toate ne pot periclita sanatatea si chiar viata. Un exemplu: epidemia de rujeola si decesul unor copii din cauza refuzului parintilor de a-i vaccina.

Rezistenta unora dintre parinti care refuza sa-si imunizeze copiii i-a adus la exasperare pe medici, care avertizeaza ca astfel de epidemii soldate cu decese vor ajunge la ordinea zilei daca trendul continua. Ei nu înteleg de ce unii parinti care sunt în mod evident beneficiarii imunizarilor aduse de politici de sanatate responsabile au trecut acum de partea cealalta a baricadei si refuza sa-si protejeze copiii. Trendul descendent al imunizarilor nu poate fi pus pe seama unor sincope în aprovizionarea cu vaccin, întrucât acestea nu dureaza ani, puncteaza reprezentantii breslei.

„Parintii refuza vaccinarea pentru ca exista o mare lipsa de educatie în acest popor al nostru în privinta sanatatii.”, afirma Simin Florescu, medic primar infectionist, directorul medical al Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale „Victor Babes” din Bucuresti. Specialistul explica unde poate duce acest refuz si cât de riscanta poate fi o astfel de atitudine: „În România, se practica vaccinarea împotriva rujeolei de prin anii 1970. Secretul unei vaccinari care asigura imunitate durabila în populatie este vaccinarea sistematica a anumitor grupe de vârsta. De ce? Pentru ca, în momentul în care se vaccineaza foarte multi copii – peste 90% din populatia de o anumita vârsta – dispar cazurile de boala activa”. Restul de cel mult 10% nevaccinati sau care n-au ajuns la vârsta de vaccinare nu ar avea de unde sa ia boala.

„Se cheama imunitate de grup. În momentul în care vaccinezi pe toata lumea, se creeaza o imunitate de grup. Daca într-o tara ai o vaccinare sistematica, conform unui calendar national, asa cum este în România de zeci de ani, atunci, nemaifiind cazuri active, chiar daca tu faci vaccinarea bebelusilor la 1 an si 2 luni, cei cuprinsi între 6 luni si 1 an si 2 luni nu au de unde sa ia boala. Se ia ca reper aceasta grupa de vârsta pentru ca se presupune ca pâna în 6 luni, daca este alaptat, copilul este practic protejat de anticorpii din laptele matern”, explica medicul.

Un calcul simplu si grav
În momentul în care apar foarte multe deraieri de la aceasta schema, din diverse motive, iar rata de vaccinare scade sub 80% sau chiar sub 60% înseamna ca ai o populatie expusa din ce în ce mai mare. „si, daca apare un singur caz atunci când rata de vaccinare e mica, acel caz îmbolnaveste mult mai multi copii. Este un calcul matematic la nivel populational, e o problema de sanatate publica. Pentru ca sanatatea publica priveste totul din perspectiva sanatatii tuturor cetatenilor pe care îi ai în grija, nu numai a unuia caruia îi vine o idee nebuna ca nu vrea sa-si vaccineze copilul. Asa decurg lucrurile în orice tara civilizata din lume.”

Doua motive: mass-media si informatia incorecta
Motivele neîncrederii în vaccinuri sunt doua, mai spune dr. Florescu: „Din pacate, mass-media are o mare pondere si trebuie sa o spunem fara sa jignim si fara sa atacam pe nimeni. Mass-media are o mare raspundere, pentru ca a mediatizat exclusiv si cu insistenta toate lucrurile negative pe care le gasim, de orice fel, de orice rang, a facut din orice tântarel o herghelie de armasari, iar lucrurile pozitive facute de medici au ramas la cosurile de gunoi, de fiecare data, indiferent cât erau ele de multe, de bune, de frumoase”. În al doilea rând, e vorba despre lipsa unei informatii corecte, adauga medicul infectionist.

Mezelurile, sursa mai mare de mercur decât vaccinul
Curentul antivaccinare se bazeaza pe câteva idei contrazise de toate studiile medicale realizate pâna acum. Una dintre ele este legata de prezenta mercurului în vaccinuri. Dr. Florescu da asigurari ca doza de thiomersal, un compus al mercurului folosit pe post de conservant, este infima si nu este daunatoare: „Unii dintre conservantii din vaccinuri împiedica dezvoltarea germenilor, iar ceilalti stimuleaza raspunsul imun în coroborare cu antigenul sau cu celelalte substante imunogene continute în vaccinul respectiv”. Toate vaccinurile sunt testate ani la rând, mai spune medicul infectionist: „Se fac studii clinice strict reglementate. Nimic nu este dat în uz pâna când nu e clar ca e bun, ca nu e nociv. si credeti-ma ca etapele sunt extrem de stufoase, detaliate pâna când se da un medicament sau un vaccin”.

De altfel, derivati din mercur si alte substante din compozitia vaccinurilor se regasesc si în anumite tipuri de alimente, cum sunt mezelurile, doar ca în produsele alimentare se afla în cantitati mult mai mari decât în seruri. „Un vaccin se face o data la câtiva ani si contine doze infime de substante, doze care nu sunt daunatoare nimanui. Pe când ce manânca multi copii în fiecare zi în toate salamurile, fast-food-urile e mult mai nociv decât ce contine un vaccin”, subliniaza specialista. Ce contine un vaccin nu este nociv, este benefic, este imunogen, te fereste de o boala potential mortala sau care-ti da sechele definitive, conchide dr. Florescu.

Vaccinarea nu poate fi o chestiune de optiune personala, adauga medicul, atâta vreme cât copilul si parintii traiesc în mijlocul unei societati de oameni si nu traiesc izolati.

sursa:adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img