miercuri, 24 aprilie, 2024

De ce migrenele afecteaza mai mult femeile

Distribuie:

Publicat:

Femeile sufera de mai multe migrene decat barbatii, iar o cercetare recenta aduce dovezi clare ca fenomenul este unul real. Potrivit unui studiu, estrogenul si alti hormoni sexuali ar putea fi responsabili de prevalenta mai mare a migrenei la reprezentantele sexului slab. Cercetarile sugereaza ca hormonii sexuali afecteaza celulele din jurul nervului trigeminal si vasele de sange cerebrale.

Potrivit cercetatorilor, exista diferente semnificate legate de modul in care migrenele afecteaza barbatii si femeile. Acestia au incercat sa inteleaga corelatiile moleculare responsabile de aceste diferente. „Desi este un proces complex, credem ca influenta hormonilor sexuali asupra sistemului trigemino-vascular poate avea un rol important care nu a fost abordat in mod corespunzator”, sustine profesorul Antonio Ferrer-Montiel de la Universitatea Miguel Hernández, unul din autorii studiului.

Echipa de cercetare a analizat decenii de literatura despre hormonii sexuali, sensibilitatea la migrene si raspunsul celulelor la factorii declansatori ai migrenelor, pentru a identifica rolul hormonilor specifici. Unii hormoni, precum testosteronul, par sa protejeze impotriva migrenelor, in timp ce prolactina le inrautateste. Rezultatele au fost obtinute prin modificarea canalelor ionice ale celulelor – care controleaza reactiile celulei la stimuli externi. In functie de ce au vrut sa obtina, au facut canelele mai vulnerabile sau mai puternice.

Pe de alta parte, alti hormoni au nevoie de mai multe cercetari, pentru a le determina rolul. Cu toate acestea, estrogenul se evidentiaza ca un candidat cheie pentru intelegerea migrenelor. Astfel, dovezile indica faptul ca estrogenul si schimbarea nivelurilor sale sensibilizeaza celulele din jurul nervului trigemen si reactia lor la stimuli, ceea ce face declansarea migrenelor mai usoara. Studiul a fost publicat in jurnalul „Frontiers in Molecular Biosciences”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img