vineri, 29 martie, 2024

De ce nu trebuie să combini medicamentele cu alcoolul

Distribuie:

Publicat:

Indiferent ce medicament iei, inclusiv cele eliberate fără reţetă, este indicat să nu le combini cu alcoolul. Efectele care pot să apară din această asociere nu sunt deloc de neglijat. Ca recomandare generală, niciun medicament nu ar trebui combinat cu alcoolul.

Asocierea medicamente + alcool poate genera reacţii grave. Foto: Shutterstock

Numeroase medicamente pot interacţiona cu alcoolul, cu efecte de la uşoare până la severe. Există mai multe mecanisme care duc la apariţia acestor efecte. În unele cazuri, alcoolul poate perturba acţiunea medicamentelor, alteori scade absorbţia lor în sânge, ceea ce le face ineficiente, iar în alte situaţii amplifică efectele secundare ale tratamentului. Totodată, în cazul în care se consumă alcool şi se administrează medicamente, acestea din urmă pot fi mai greu eliminate de organism, prin urmare se acumulează în sânge, lucru care are acţiune toxică, sau, dimpotrivă, nu îşi mai fac efectul. De asemenea, este posibil ca medicamentele să mărească efectele toxice ale alcoolului. Toate aceste interacţiuni depind însă de cantitatea de alcool consumată, precum şi de tipul de medicament administrat.

Ce simptome pot să apară

Atât alcoolul, cât şi medicamentele cresc toxicitatea la nivelul ficatului, acest organ fiind forţat să lucreze în plus în urma consumului acestora. Cel mai grav efect secundar al consumului concomitent al acestora două este insuficienţa hepatică. În urma amestecului dintre alcool şi medicamente pot să apară modificări ale tensiunii arteriale (scăderea sau creşterea semnificativă a tensiunii), schimbări ale dispoziţiei (anxietate, depresie), pierderea coordonării, greaţa, vărsăturile, ameţeli, dureri de cap, probleme digestive, sângerări interne, accident vascular cerebral, somnolenţă şi afectarea hepatică.

Asocieri periculoase

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img