vineri, 29 martie, 2024

De ce pestele este considerat alimentul complet

Distribuie:

Publicat:

Nutritionistul Camelia Olteanu a explicat pentru ziare.com de ce exista o sumedenie de motive pentru care pestele ar trebui consumat cat mai des, indiferent de varsta.

Potrivit specialistului, nu degeaba, “pe vremuri”, unii parinti dadeau copiilor untura de peste. “Nu era deloc gresit, deoarece principalul avantaj pentru sanatate al carnii de peste este continutul in omega 3.

Omega 3 sunt acizi grasi polinesaturati, considerati acizi grasi esentiali. Nu pot fi sintetizati de corpul uman, se introduc in corp doar exogen, prin intermediul alimentelor si sunt vitali pentru functionarea in bune conditii a metabolismului.

Grasimea din peste este mai sanatoasa decat alte tipuri de carne. Grasimile nesaturate dincarnea de peste, datorita continutului de acizi omega 3 sivitamine din complexul B, previn imbatranirea precoce. Au rol protector impotriva alterarii memoriei, depresiei, problemelor de limbaj, dezorientarii in timp si spatiu.

Grasimile nesaturate din carnea de peste protejeaza sistemul nervos. Omega 3 reprezinta o hrana a creierului uman, ajutand la reechilibrarea emotionala si crescand energia si puterea de concentrare”, a explicat nutritionistul.

Acesti acizi duc la scaderea colesterolului total din sange, crescand cantitatea de “colesterol bun” (HDL), in detrimentul “colesterolului rau” (LDL). Continutul de acizi grasi nesaturati omega 3 este mai mare in pestele gras (cum este somnul, de exemplu). Acest tip de grasime impiedica proliferarea bolilor inflamatorii cronice si a bolilor autoimune.

Insa orice fel de peste e sanatos, daca nu provine din zone poluate. Trebuie sa fim atenti la aspectul pestelui, daca il cumparam de la supermarket, la miros si data de expirarare, daca e ambalat. Dintre soiurile de Dunare, recomandate sunt somnul, stiuca, salaul, carasul, platica, bibanul si crapul.

Consumat de doua ori pe saptamana, pestele reduce riscul de deces prin infarct miocardic. Explicatia e aceea ca acizii grasi omega 3 impiedica formarea cheagurilor de sange care pot intra in circulatia sanguina. Si tensiunea se regleaza daca mancam peste, gratie grasimilor nesaturate omega 3. Si riscul de atac cerebral vascular este mult diminuat de consumul de peste.

Sanatatea intregului organism este imbunatatita in urma consumului de peste, explica nutritionistul Camelia Olteanu. Grasimea de peste are rolul de a creste functionarea sistemul imunitar, permitand organismului sa reziste actiunii factorilor patogeni.

Consumul de peste scade riscul de ateroscleroza. Grasimile esentiale din carnea de peste fluidifica sangele si diminueaza efectele inflamatorii, scazand riscul de ateroscleroza si aterogeneza. Pestele gras contine vitamina D, care este esentiala in absorbtia calciului in oase, prevenindu-se in acest fel osteoporoza. Pestii mici, consumati cu tot cu oase, ca si conservele de peste, sunt bogate in calciu.

Consumul de peste este benefic in cazul bolilor coronariene, dar si tulburarilor de vedere. Un consum regulat de peste incetineste sau chiar poate opri evolutia degenerarii maculare. Celulele din sistemul nervos au nevoie de acizii grasi omega 3 pentru functionarea normala a radopsinei, o proteina prezenta in retina si care asigura o buna capacitate vizuala.

Pestele previne inclusiv depresia (dar si anxietatea sau stresul), actionand asupra membranelor neuronale. Creierul uman este constituit in proportie de 60% dintr-un acid gras DHA, care face parte din acizii grasi omega3. Din acest motiv omega 3 se foloseste in tratarea depresiei.

Boala secolului, cancerul, poate fi prevenita prin consumul de peste. Acizii grasi Omega 3 din carnea de peste au efect protector in cancerul de san, prostata, intestin gros, deoarece determina autodistrugerea celulelor canceroase.

Pestele previne si aparitia bolilor tiroidei, gratie iodului continut. Si psoriazisul este ameliorat de acizii grasi omega 3 din peste. Anemia este si ea prevenita de peste, gratie fierului prezent. Fierul din peste are grad de absorbtie mai mare decat fierul din vegetale si daca este asociat cu lamaia, gradul de absorbtie este si mai mare.

Fertilitatea barbatilor este mult imbunatatita de seleniul continut de peste, care imbunatateste locomotia spermatozoizilor. Seleniul este un antioxidant puternic, care previne distrugerea celulelor si, in plus, are efect hepatoprotector. Si aritmiile si riscul de tromboza sunt prevenite consumul regulat de peste.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img