vineri, 29 martie, 2024

De ce putem face cancer de ficat, boala care l-a ucis pe Dinu Patriciu

Distribuie:

Publicat:

Omul de afaceri Dinu Patriciu a efectuat in urma cu un an si jumatate un transplant de ficat intr-o clinica din Milano, pe motiv ca suferea de cancer. Cele mai des citate cauze de aparitie a cancerelor hepatice primare sunt:

Ciroza, boala cronica hepatica in care apare fibroza severa a ficatului: aproape 80% dintre pacientii diagnosticati cu carcinom hepatocelular au si ciroza. Cele mai importante cauze de aparitie a cirozei sunt reprezentate de consumul abuziv si cronic de alcool, infectia cu virusurile hepatice C si B.

Hepatita virala B: infectia cronica cu acest virus duce la aparitia cirozei, ceea ce creste riscul de cancer de aproximativ 1.000 de ori. Hepatita duce la aparitia cirozei si a cancerului ca urmare a modificarilor permanente si inflamatiei constante pe care o promoveaza in parenchimul hepatic, precum si datorita integrarii genomului viral in AND-ul celulei hepatice gazda, potrivit adevarul.ro.

Hepatita virala C
: in ultimii ani hepatita virala C a devenit cea mai frecventa cauza de aparitie a carcinomului, depasind hepatita B. In SUA, de exemplu, peste 30% dintre carcinoamele hepatice au aparut pe fondul infectiei cu virus hepatic C. In general, din totalitatea pacientilor cu hepatita cronica C, 30% dezvolta anual ciroza, iar din acest grup 2% evolueaza spre carcinom hepatocelular. Cancerul hepatic apare dupa aproximativ 30 de ani de evolutie. Riscul este mai mare daca exista coinfectie cu virus B. Consumul de alcool: alcoolul este asociat cancerului hepatic in special daca pacientul consuma mai mult de 80 g/zi de alcool, adica 6-7 pahare, timp de cel putin 10 ani. Un astfel de consum cronic creste probabilitatea de aparitie a cancerului de cinci ori, comparativ cu populatia generala.

Hemocromatoza: persoanle care sufera de hemocromatoza, o boala genetica caracterizata printr-o absorbtie si depunere in exces a fierului in organism, in special daca au si ciroza, se confrunta cu un risc foarte mar de a dezvolta carcinom hepatic. Acesta este respansabil de 30% din totalitatea deceselor ca urmare a hemocromatozei.

Aflatoxinele: sunt substante toxice, considerate chiar carcinogeni hepatici care apar prin contaminarea alimentelor cu anumiti fungi. Aceste substante determina leziuni la nivelul AND-ului si mutatii genetice. Venim in contact cu acestea prin ingestia alimentelor depozitate necorespunzator si/sau fabricate mai ales din cereale contaminate. Daca ele sunt prezente zilnic in alimentatie, nivelurile pe care la ating in organism pot fi corelate in mod direct cu aparitia cancerului. Aflatoxinele pot contamina orezul, graul, porumbul, soia, alunele si nucile.

Contraceptivele orale cauzeaza uneori tumori benigne ale ficatului (adenoame hepatice), dar uneori pot produce si cancer hepatocelular.

Steroizii anabolizanti, asemanatori cu hormonii masculini, folositi in ultima vreme de cei care practica sport, cresc riscul de aparitie al cancerului de ficat.

Alte substante chimice: exista o gama foarte larga de substante considerate toxice pentru ficat, in principal: arsenic, pesticide, ierbicide, clorura de vinil, tutun si produsii de ardere din tigarete (mai ales daca persoana este si alcoolica).

sanatate.bzi.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img