vineri, 19 aprilie, 2024

De ce recidiveaza cancerul si care sunt tipurile care au tendinta de a reaparea

Distribuie:

Publicat:

In Romania, cancerul la plamani conduce la mortalitate, fiind urmat de cancerul la san, de colon, de col si de prostata. Cat despre incidenta, cancerul la san este cel mai frecvent, urmat de cancerul pulmonar, de col si de colon. 

In topul cancerelor “blande”, care evolueaza mai lent, se afla cel de prostata, de testicule, la san si leucemiile.

“Daca ati avut in familie fumatori care au murit de cancer pulmonar si sunteti fumator, riscul creste”, precizeaza oncologul Florin Bacanu.

Totodata, medicii ii recomanda pe cei care au avut rude de gradul I si II care au suferit de cancer la san sau ovarian, pe linie feminina, sau de cancer de colon pe linie masculina, sa mearga la medic inainte de aparitia simptomelor. 

"Daca sunteti urmasi ai unor persoane care au suferit de cancer de tub digestiv (pana la trei generatii), este posibil sa aveti o polipoza familiala, pentru care exista un risc de 60-70% sa se transforme in cancer”, explica oncologul.

Nu exista o modalitate sigura de a calcula probabilitatea reaparitiei unui cancer si, desi pacientilor li se recomanda o dieta adecvata combinata cu exercitii fizice si controale regulate, respectarea conditiilor nu este o asigurare ca problema a disparut in intregime.

Starea de spirit a pacientului si modurile de abordare si de adaptare psihologica nu par sa influenteze nici ele aparitia unui cancer secundar, sustine un studiu publicat de British Medical Journal. Raspunsurile la intrebarea ce trece prin mintea oricarui pacient oncologic pot veni doar pe cale stiintifica.

Cancerele cu risc crescut de reaparitie sunt cancerele digestive (cancerul de pancreas, cancerul hepatic – hepatocarcinoame, cancerul cailor biliare, cancerul gastric, cancerul de colon, de rect).

“Una este sa scoti o radacina de cativa centimetri, si alta e sa scoti una de doi metri. Poti fi sigur ca ai scos tot? Asa este si la tumori. in cazul celor mari, exista riscul ca celulele canceroase sa se fi raspandit deja in jurul tesutului fara sa-ti dai seama. De altfel, anumite gene agresive fac ca si in stadiul I de boala, anumite celule sa migreze repede in tesuturi, in sange. si atunci crezi ca ai facut pacientul bine si, dupa cativa ani… Cam 25% din pacientele cu cancer la san se intorc peste cativa ani cu metastaze osoase”, atrage atentia medicul. sursa: doctorulzilei.ro 

A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img