vineri, 29 martie, 2024

De ce s-au retras SUA si Israel din UNESCO

Distribuie:

Publicat:

Retragerea Israelului şi a Statelor Unite din Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a devenită efectivă marţi, informează EFE, potrivit Agerpres.

Cele două ţări pretind că instituţia ONU are o ''tendinţă anti-israeliană", potrivit presei locale.

Ieşirea din organizaţie a fost anunţată în octombrie 2017 de către Administraţia preşedintelui american Donald Trump şi, câteva ore mai târziu, de premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Liderul israelian a calificat măsura lui Trump drept "curajoasă şi morală, deoarece UNESCO a devenit un teatru al absurdului şi pentru că, în loc să păstreze istoria, o distorsionează". Ambele ţări au cerut agenţiei ONU reforme.

Departamentul de Stat al SUA, care a suspendat plata contribuţiilor sale la organizaţie în 2011, după ce UNESCO a acceptat Palestina ca stat membru cu drepturi depline, şi-a exprimat cu această ocazie dorinţa de a rămâne în calitate de ''stat observator nemembru".

"Această decizie nu a fost tratată cu lejeritate și reflectă îngrijorările Statelor Unite referitoare la acumularea arieratelor față de UNESCO, necesitatea unei reforme în profunzime a organizației și parti-pris-urile sale antiisraeliene persistente", a transmis Departamentul de Stat American.

În ultima perioadă, directoarea generală a UNESCO, Audrey Azulay, a promovat o pagină web educativă despre Holocaust şi primul ghid al ONU pentru combaterea antisemitismului.

UNESCO este cel mai bine cunoscută pe plan mondial pentru acțiunile sale de conservare a patrimoniului cultural, inclusiv pentru alcătuirea unei liste cu situri incluse în patrimoniul mondial, și pentru programe de promovare a educației în țările în curs de dezvoltare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img