joi, 28 martie, 2024

De ce sa alegi implantul dentar – avantaje pentru sanatate si felul cum arati

Distribuie:

Publicat:

Cu siguranta ati admirat macar o data celebritatile, intrebandu-va cum de reusesc sa isi pastreze atat de bine farmecul si tineretea si v-ati gandit, probabil, ca este vorba de creme sau tratamente scumpe si cu efecte miraculoase.

Aruncati o privire mai atenta la zambetul acestor vedete pe care le admiram, deoarece un zambet frumos, sanatos si stralucitor ne poate ajuta sa parem mai tineri – chiar mai mult decat oricare alta procedura cosmetica.

Implantul dentar reprezinta o terapie stomatologica moderna, care datorita progresului medicinei si beneficiilor pe care le aduce a devenit aproape o procedura de rutina.

Tratamentul consta intr-un surub de titan care inlocuieste radacina unui dinte lipsa si peste care se aplica o coroana dentara artificiala sau niste elemente de sprijin ale unei proteze dentare.

Aceasta este varianta cea mai buna de tratament in cazul pierderii dintilor, fiind de preferat metodelor traditionale datorita unor avantaje numeroase, printre care:

1. Imbunatatirea aspectului estetic, probabil unul din argumentele care cantaresc cel mai mult atunci cand alegem implantul dentar. Lipsa unui dinte, in special in zona din fata, afecteaza estetic pacientul, astfel ca inlocuirea lui cu un implant dentar care nu doar ca arata, dar se si simte ca un dinte natural, este cea mai potrivita solutie pentru a rezolva aceasta problema.

2. Protejarea dintilor vecini. Inlocuirea unui dinte cu ajutorul unei punti dentare presupune slefuirea dintilor vecini, scoaterea nervului lor, ceea ce le slabeste in timp rezistenta.

Cu timpul, gingia se retrage, iar dintele slefuit este descoperit, ceea ce il face vulnerabil la carie. Prin comparatie, implantul dentar evita sacrificarea unor dinti sanatosi si reface functionalitatea dintelui/dintilor lipsa fara a provoca daune colaterale.

3. Imbunatatirea masticatiei. Absenta unor dinti va face ca unele alimente sa nu fie mestecate corespunzator si in felul acesta sa apara complicatii gastrice si de absorbtie a elementelor nutritive. Refacerea integritatii danturii cu ajutorul implanturilor sau a protezelor dentare pe implanturi va inlatura cu succes aceste inconveniente.

4. Imbunatatirea confortului. Puntile fixe pe implanturi inlocuiesc realizarea unor proteze mobile, care nu stau intotdeauna foarte bine fixate, fiind asociate cu imbatranirea si degradarea. In plus, ritualul lor de scoatere seara de seara, pentru a fi igienizate, precum si folosirea adezivilor pentru fixarea mai buna, creeaza un disconfort fizic si psihic pacientului. Asadar, atunci cand alegem implantul facem un pas important spre cresterea calitatii vietii.

5. Imbunatatirea stimei de sine. Refacerea zambetului cu ajutorul implanturilor, care arata uneori chiar mai bine decat aratau dintii naturali, creste stima de sine a pacientului.

Implanturile dentare ne pot ajuta sa aratam mai bine si sa ne simtim mai bine. Un beneficiu major al acestui tratament este acela ca se conserva osul, prevenind deteriorarea structurii faciale, si, prin urmare, schimbarea fizionomiei.

6. Imbunatatirea vorbirii. Dintii lipsa sau o proteza mobila care nu se asaza bine pot impiedica pronuntarea corecta a unor cuvinte. Implanturile dentare confera siguranta si permit o dictie perfecta.

7. Durabilitate. Implanturile dentare reprezinta o solutie pe termen lung, spre deosebire de puntile dentare traditionale care pot dura pana la 10 ani daca li se acorda o ingrijire corespunzatoare, dar la un moment dat va fi necesar ca acestea sa fie inlocuite.

Desi implanturile dentare pot necesita ajustari periodice, ele vor rezista o viata intreaga atunci cand sunt realizate in mod corespunzator si ingrijite in timp.

Dintele artificial poate fi necesar sa fie inlocuit la fiecare 15-20 de ani, dar implantul in sine este permanent, fiind ancorat la osul maxilar. Acest lucru face ca pretul unui implant dentar sa fie justificat in comparatie cu alte tratamente, care trebuie sa fie inlocuite o data la cativa ani.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img