miercuri, 24 aprilie, 2024

De ce sa nu folosesti folie de aluminiu la gatit

Distribuie:

Publicat:

Afla de ce este periculos sa folosesti folie de aluminiu la gatit si care sunt precautiile de care trebuie sa tii cont.

Desi pana nu demult nu ne-am intrebat daca este sau nu periculos sa folosim folie de aluminiu la gatit, acum stim ca aceasta este o intrebare intemeiata. De asemenea, ne intrebam pe care parte sa depozitam alimentele: pe partea mata sau pe cea lucioasa?

De obicei, folia de aluminiu este folosita in bucatarie cu trei scopuri:

pentru a acoperi suprafetele pe care gatim alimentele (de exemplu, tava pe care o punem in cuptor);

pentru a pastra prospetimea alimentelor (ca ambalaj);

pentru a le pastra calde imediat dupa preparare.

Asadar, stim ca este un obiect util, usor de folosit si accesibil. Este oare unul inofensiv? In cele ce urmeaza, iti dezvaluim cateva motive pentru care sa nu mai folosesti folie de aluminiu la gatit.

De ce sa nu folosesti folie de aluminiu la gatit?

Folia de aluminiu este alcatuita dintr-o foaie foarte subtire din acest material, care este rulata pe un cilindru din carton, astfel incat sa poata fi utilizata cu usurinta. Grosimea foii nu atinge de obicei 0,2 mm.

Ce este aluminiul?

Aluminiul a devenit dintre cele mai utilizate metale dupa secolul al XX-lea, dupa otel. Este extras din bauxita, un tip de roca sedimentara. Are o durata de viata foarte lunga si este un bun conductor electric si termic. Printre alte proprietati remarcabile ale sale, intalnim si urmatoarele:

Rezistenta: Se refera la abilitatea metalului de a absorbi energia inainte de rupere sau de modificare a formei.
Maleabilitate: Aceasta este proprietatea fizica prin care metalele pot fi modelate si transformate in foi.
Ductilitate: Poate fi deformat fara sa se rupa, obtinandu-se fire subtiri.

Cand putem afirma ca aluminiul dauneaza sanatatii?

Aluminiul (alaturi de alte elemente) este un material pe care il gasim peste tot in bucatarie: tacamuri, oale, tigai si alte ustensile. Utilizarea acestor ustensile nu dauneaza sanatatii.

Cu toate acestea, ambalarea alimentelor in folie de aluminiu pentru a le mentine calde si pastrarea foliei aproape de foc sau la temperaturi ridicate (cum ar fi in cuptor) pot fi periculoase. Acest lucru este valabil in special in cazul alimentelor acide sau picante.

Ce se intampla in corpul uman atunci cand ingeram aluminiu?

Odata ce aluminiul intra in organism, poate fi eliminat doar treptat si in cantitati mici. Cu alte cuvinte, ingerarea unei cantitati foarte mici de aluminiu nu cauzeaza probleme. Aceasta cantitate este in jur de 40 mg per kilogram zilnic.

Trebuie subliniat insa faptul ca, zi de zi, suntem expusi la acest metal mai mult decat credem. Acesta poate fi gasit in diverse alimente si medicamente, cum ar fi:

Ceaiul

Porumbul

Ierburile si mirodeniile

Sarea

Apa potabila

Branza galbena

Unele medicamente, precum cele cu efect antiacid

Putem vorbi si de faptul ca o cantitate semnificativa de aluminiu in organism contribuie la dezvoltarea anumitor boli:  

Exista un risc mai mare de a suferi de boala Alzheimer.

Este extrem de nociv pentru pacientii cu afectiuni renale.

Poate agrava starea pacientilor cu afectiuni osoase.

Reduce rata de crestere a celulelor creierului uman.

Evita sa utilizezi folie de aluminiu la gatit

Un factor important in scaderea cantitatii de aluminiu ingerate este de a evita frecarea suprafetei oalelor atunci cand speli vasele. Oala din aluminiu tinde sa formeze un strat inert care impiedica aluminiul sa patrunda in alimente.

Problema apare atunci cand gatim alimentele in cuptor folosind folie de aluminiu pentru a acoperi tava. In acest caz, aluminiul isi pierde capacitatea de a forma acel strat. Astfel, fiind expus la temperaturi ridicate, aluminiul patrunde in alimente in cantitati periculoase pentru organism.  

In concluzie, utilizarea foliei de aluminiu in bucatarie pentru depozitarea alimentelor nu este ceva periculos. Cu toate acestea, nu este recomandat sa o folosesti pentru a gati in cuptor din cauza reactiilor pe care le declanseaza la temperaturi ridicate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img