vineri, 19 aprilie, 2024

De ce sunt predispusi diabeticii la forme grave de COVID-19

Distribuie:

Publicat:

Forumul Român de Diabet, organizaţie care reuneşte mai multe societăţi profesionale şi organizaţii de pacienţi, a elaborat o serie de recomandări de protecţie şi prevenire a infecţiei virale, pentru persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 1 sau 2.

Diabeticii sunt consideraţi categoria cea mai vulnerabilă în faţa infecţiei cu noul coronavirus, iar în cazul persoanelor cu diabet necontrolat riscurile sunt cu atât mai mari. Cel mai recent caz a fost al unei paciente de 40 de ani, din judeţul Vaslui, care a murit la 10 zile după ce a fost diagnosticată COVID-19, în urma unei evoluţii fulminante a bolii. La internarea în spital, femeia nu era cunoscută cu patologie medicală, după internare, însă, a fost diagnosticată cu diabet.

Nivelul crescut al glicemiei, menţionează medicii, duce la scăderea sistemului imunitar şi de aceea pacientul cu diabet este mai vulnerabil în faţa infecţiei COVID-19.

Totodată, diabetul se asociază şi cu alte afecţiuni (în special boli cardiovasculare) care contribuie la evoluţia severă a infecţiilor.

În plus, atrag atenţia medicii diabetologi, dezechilibrele metabolice cauzate de diabet sunt multiple şi conduc la un status proinflamator şi prooxidativ în organism, ceea ce scade rezistenţa în faţa virusului.

Forumul Român de Diabet a elaborat o serie de recomandări pentru protejarea persoanelor cu diabet în perioada pandemiei COVID-19, noteaza adevarul.ro.

Factorii care pot produce efecte mai severe în cazul infectării cu COVID-19 a unui pacient cu diabet sunt:

1. Controlul insuficient glicemiei (nivelurile ridicate ale zahărului din sânge, conduc la scăderea imunităţii organismului)
2. Existenţa unor complicaţii ale unor boli cronice (în special cele cardiovasculare sau renale)
3. Durata mai mare a prezenţei bolii (diabetului)
4. Obezitatea (indicele de masă corporală mai mare de 30)
5. Vârsta înaintată

6. Fumatul

Măsuri preventive pentru persoanele cu diabet zaharat

1. Testaţi-vă glicemia regulat, respectând programul de monitorizare agreat cu medicul dumneavoastră
2. Practicaţi activităţi fizice zilnice/exerciţii
3. Asiguraţi-vă o bună hidratare, respectând dieta stabilită cu medicul dumneavoastră şi evitaţi alimentele procesate pentru a vă proteja sistemul imunitar
4. Cântăriţi-vă în fiecare zi, fiindcă pierderea în greutate poate fi un semn al unui control glicemic deficitar
5. Verificaţi-vă temperatura în fiecare dimineaţă şi seara, fiindcă febra poate fi un semn al infecţiei
6. Spălaţi-vă des pe mâini cu săpun şi folosiţi soluţie dezinfectantă
7. Evitaţi contactele sociale şi menţineţi o distanţă de siguranţă de minimum 1,5 metri. Când strănutaţi sau tuşiţi, acoperiţi-vă nasul şi gura cu un şerveţel şi aruncai-l imediat la coşul de gunoi.
8. Asiguraţi-vă că puteţi accesa permanent numerele de telefon de urgenţă puse la dispoziţie de autorităţişi asiguraţi-vă că aveţi medicamentele necesare (în special insulina) şi consumabile pentru testarea nivelului de glucoză în sânge.
9. Eliminaţi orice contact sau deplasări inutile, în special în grupuri de mai mult de trei persoane
10. Dacă locuiţi singuri, apelaţi la o persoană care vă cunoaşte condiţia pentru a interveni optim în asigurarea nevoilor alimentare şi alte necesităţi.

Reguli generale pentru persoanele cu diabet

1. Menţinerea unui nivel de hidratare corespunzătoreste absolut necesară (consumat minimum jumătate de pahar cu apă la fiecare oră) pentru a vă menţine sistemul circulator şi metabolismul celular în condiţii optime.
2. Monitorizaţi-vă nivelul de glicemie din sânge în mod regulat, utilizaţi dispozitive de auto-testare pentru a încerca să le menţineţi la parametrii acceptabili (80-180 mg/dl) urmând sfaturile medicului specialist.
3. Pacienţii care urmează un tratament cu medicamente antidiabetice (în special insulina) nu trebuie să renunţe la terapie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img