vineri, 29 martie, 2024

De ce te doare stomacul si te imbolnavesti cand te enervezi des?

Distribuie:

Publicat:

Oamenii impovarati si coplesiti de greutatile vietii se imbolnavesc mult mai repede. In vremurile actuale, stresul ramane cel mai perfid adversar al nostru si cel mai greu de invins.

Medicul nutritionist Mihaela Bilic crede ca probleme cu care ne luptam isi pot pune amprenta asupra intregului nostru organism. “Nu gastrita doare, ci stresul. Din ce in ce mai multe persoane se plang de tulburari digestive si cauta cu ingrijorare si speranta diete si recomandari nutritionale care sa le scape de durere. De la gastrita, balonare, reflux esofagian si colon iritabil, toate simptomele digestive au o componenta psiho-emotionala, reflecta o somatizare a stresului.

“Ma doare stomacul de nervi” e o expresie bazata pe realitate, a nu putea face fata presiunii, grijilor si problemelor. Inflamatia mucoaselor si contractia musculaturii netede a tractului digestiv (muschi ce nu pot fi controlati cu vointa) duce la spasme, durere, disconfort. Si pentru asta nu e de vina mancarea, nu cautati factori alimentari cauzatori, raul vine de la stres”, scrie medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina sa de socializare.

Persoanele interiorizate, care se consuma si se implica mult, carora le pasa de toti si de toate, perfectionistii, exigentii si cei dornici de control, au cu sanse mari sa faca gastrita. “Cand te enervezi te doare, cand ceva nu este cum trebuie simti o gheara in stomac, cand ai griji, probleme sau necazuri ti se pune un nod in gat sau o greutate in capul pieptului. In aceasta situatie nu de un regim alimentar ai nevoie, ci de o constientizare si o diminuare a stresului. 

Se vor gasi multi care sa va recomande diete fara grasimi, fara condimente, fara cruditati, va vor spune sa renuntati la carne, lactate si ciocolata, va vor da combinatii insipide si fierturi neapetisante. Sfatul meu e sa va intrebati daca nu exista o problema reala in viata voastra, o nemultumire, o insatisfactie, o frustrare. Pentru ca raul din burta e legat de raul din suflet. Si rareori se trateaza cu supa de legume si orez fiert”, mai spune Mihaela Bilic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img