vineri, 19 aprilie, 2024

De ce toti cei care au fumat trebuie sa manance mere si rosii

Distribuie:

Publicat:

Declinul functiilor pulmonare poate fi impiedicat prin dieta alimentara bogata in rosii si fructe, in special mere, sugereaza un nou studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore. Cercetatorii spun ca de aceste beneficii se pot bucura toti adultii, in special fostii fumatori, intrucat anumite componente ale acestor alimente stimuleaza refacerea leziunilor pulmonare cauzate de fumat, informeaza jhsph.edu.

Observatiile studiului

Cercetatorii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health au constatat ca adultii care au consumat, in medie, mai mult de doua rosii si cel putin trei portii de fructe proaspete pe zi au avut o scadere mai putin accelerata a functiilor pulmonare, prin comparatie cu persoanele care nu obisnuiau sa includa aceste alimente in dieta zilnica. 

Desi oamenii de stiinta au testat si alte surse dietetice pentru efectul de stimulare si refacere a plamanilor, aceste beneficii au fost observate numai in cazul consumului zilnic de fructe, in special mere, si legume, in special tomate. Lucrarea de fata, publicata in editia de aceasta luna a revistei de specialitate "European Respiratory Journal", face parte din studiul mai amplu efectuat pe tema cauzelor deteriorarii plamanilor, finantat de Comisia Europeana si condus de specialistii de la Universitatea Imperial College London.

Studiul sugereaza ca dieta alimentara ar putea stimula repararea leziunilor pulmonare in randul persoanelor ce s-au lasat de fumat. De asemenea, datele arata ca o dieta bogata in fructe poate incetini procesul natural de imbatranire a plamanilor, prezent chiar si in lipsa fumatului. "Constatarile noastre subliniaza nevoia de stabili noi recomandari nutritionale, in special pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta boli respiratorii, precum boala pulmonara obstructiva cronica," declara Vanessa Garcia-Larsen, autoarea principala a cercetarii.

Pentru fumatori si fosti fumatori – aceasta bautura curata plamanii de toxine

In ce a constat studiul

Pentru a realiza acest studiu, incepand cu anul 2002, cercetatorii au evaluat dieta alimentara si functiile pulmonare a mai mult de 650 de adulti. Apoi, zece ani mai tarziu, testele pulmonare au fost repetate in randul tuturor participantilor la studiu. De asemenea, participantii din Germania, Norvegia si Marea Britanie au fost rugati sa completeze chestionare realizate de specialisti pe tema dietei alimentare si a aportului nutritional global. La finalul investigatiilor, participantii au fost supusi unei proceduri prin intermediul careia le-a fost masurata capacitatea plamanilor.

In randul fostilor fumatori, legatura dintre dieta alimentara si capacitatea pulmonara a fost socanta. Fostii fumatori care au adoptat o dieta alimentara bogata in tomate si fructe au inregistrat o reducere semnificativa a ratei de declin pulmonar pe parcursul celor 10 ani de studiu. Aceste constatari sugereaza ca nutrientii ce alcatuiesc dieta lor alimentara ajuta la repararea leziunilor produse de fumat de-a lungul timpului.

"Functiile pulmonare incep sa scada aproximativ la varsta de 30 de ani, la o rata variabila in functie de starea generala de sanatate a fiecarui individ. Studiul nostru arata ca ajustarea dietei alimentare pentru a contine fructe si tomate poate contribui la atenuarea declinului datorat inaintarii in varsta si, mai mult, poate chiar sa contribuie la repararea daunelor cauzate de fumat. Astfel, dieta alimentara ar putea fi metoda cea mai eficienta de combatere a diagnosticului BPOC, ce este in crestere in randul adultilor din intreaga lume," conchide autoarea principala a studiului. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img